ENH: Nedlæg auditørkorpset

Det almindelige politi bør overtage efterforskningen af militære sager, mener Enhedslisten. Men det vil snarere forsinke end fremme sagerne, mener Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, mener, at Forsvarets Auditørkorps bør nedlægges, både af principielle og på grund af kvaliteten af auditørernes arbejde.

"Det er klogere at overlade sagerne til den almindelige anklagemyndighed, som er vant til mange forskellige slags sager, end at overlade de militære sager til nogle, der er så tæt knyttet til dem, de skal efterforske", siger han.

Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, anser ikke Forsvarets Auditørkorps for en hellig ko, som ikke kan røres. Men han er langt fra sikker på, at det vil være en fordel for sagsbehandlingen at lægge de militære sager ind under det civile politi.

“Det er jo ikke sikkert, at man altid er så godt kørende i det civile politi. Man risikerer, at de besværlige sager, for eksempel dem der er foregået på internationale missioner, bliver nedprioriteret. Det er nok at have for høje tanker om politiet, hvis man tror, det er lykken bare at nedlægge auditørkorpset”, siger han.

Generalauditør Lars Stevnsborg konstaterer, at spørgsmålet om et selvstændigt auditørkorps beror på en politisk beslutning. Han tilføjer, at Folketinget i 2005 efter en meget grundig gennemgang besluttede sig for at fastholde auditørkorpset. Ved samme lejlighed blev den militære straffelov og disciplinarlov moderniseret.