Forsvarets anklagere ønsker chefen fyret

Flere års samarbejdsproblemer har udløst et oprør i Forsvarets Auditørkorps. Men Forsvarsministeriet nøjes med at bede generalauditøren om en handlingsplan.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) har endnu ikke svaret på et brev, hun modtog i december fra den daværende ledende auditørfuldmægtig, svarende til korpsets ledende politimand, der indeholdt mange af de klager, som juristerne afleverede på mødet i ministeriet i januar. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fyr chefen!

Sådan lyder kravet fra de menige anklagere, auditørerne, i den militære politi- og anklagemyndighed, Forsvarets Auditørkorps.

Det usædvanlige krav om at fyre chefen, generalauditør Lars Stevnsborg, blev fremsat på et møde i Forsvarsministeriet 4. januar som kulmination på flere års samarbejdsproblemer i den lille, men vigtige militære anklagemyndighed. Her består opgaverne i at foretage efterforskning og føre straffesager mod militært personel i Danmark og på udsendte missioner.

Konklusionen fra mødet mellem de tre auditører, Lone Damgaard, Peter Otken og deres talsmand Jan Mortensen, og Forsvarsministeriet efterlader ingen tvivl:

»Stevnsborgs ledelsesstil er af en sådan karakter, at organisationen ikke kan fortsætte på den måde,« hedder det i mødereferatet.

Auditørerne konstaterer også, at det »ikke er muligt at rette op på disse forhold via handleplaner, da de selv som de øvrige medarbejdere har mistet tilliden til ham«. »Auditørerne så derfor på nuværende tidspunkt ikke anden udvej, end at Stevnsborg bliver flyttet fra sin stilling«.

Forsvarsministeriets reaktion på det smuldrende samarbejdsklima er imidlertid netop at bede generalauditøren om en handlingsplan - som medarbejderne på forhånd ikke har nogen tro på vil virke. Den manglende tro på, at handleplaner vil kunne forbedre situationen skyldes blandt andet, at generalauditøren ifølge auditørerne har ignoreret en kritisk rapport om det psykiske arbejdsmiljø, som på foranledning af Arbejdstilsynet blev skrevet sidste forår. Eneste reaktion var ifølge referatet en bemærkning i auditørkorpsets samarbejdsudvalg om at »den enkelte medarbejder må blive bedre til at opsøge ros selv«.

Medarbejderflugt

De tre juristers krav om at slippe af med deres chef, der har siddet tre år i stillingen, er ikke den første orientering til ministeriet om problemer i auditørkorpset, som blandt andet har ansvaret for at gennemføre uafhængig efterforskning af følsomme sager og påstande om ukorrekt behandling af fanger i danske soldaters varetægt.

16. december smed den daværende ledende auditørfuldmægtig - svarende til korpsets ledende politimand - et brev til forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) i postkassen. Brevet indeholdt mange af de samme klager, som juristerne afleverede på mødet i ministeriet i januar. Men forsvarsministeren har ikke svaret den ledende politimand, som i protest mod forholdene er fratrådt sin stilling før tid, ligesom en række andre medarbejdere har forladt deres job før tid inden for det sidste par år - blandt andre den tidligere vicegeneraldirektør Niels Christiansen. Hans efterfølger, Michael Jørgensen, vender i næste måned tilbage til Københavns Politi efter 11 måneder i auditørkorpset. Hverken Niels Christiansen eller Michael Jørgensen vil udtale sig nærmere om årsagen til deres fratræden.

Generalauditør Lars Stevnsborg har ikke læst referatet af auditørernes klager til Forsvarsministeriet, men han påpeger, at auditørkorpset er inde i et generationsskifte og en moderniseringsproces, som skal styrke kvalitet og sænke sagsbehandlingstiden.

Stevnsborg kan ikke genkende billedet af samarbejdsproblemer. »Men vi tager det alvorligt. Det er en del af forandringsprocessen, at nogle kan føle sig trådt over tæerne«, siger han. Lars Stevnsborg har ingen planer om at følge opfordringen til at gå af.