Eksperter: Kulturministeren gavner ikke Tibets sag

Det er højt spil, og det gavner ikke sagen, når kulturminister Brian Mikkelsen truer med at boykotte OL, hvis Kina ikke går i dialog med tibetanerne. For muligheden for en sådan dialog har aldrig været dårligere. Det fastslår danske Kina-eksperter

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Truslen fra kulturminister Brian Mikkelsen (K) om at boykotte åbningsceremonien ved De Olympiske Lege i Kina, hvis de kinesiske magthavere ikke går i dialog med tibetanerne, gavner ikke sagen.

Det mener to af Danmarks førende Kina-eksperter.

»Følelserne må være løbet af med kulturministeren. Det er sådan set meget prisværdigt, men det gavner ikke sagen. Det bedste vil være fortsat kritisk dialog med kineserne,« siger professor Kjeld Erik Brødsgaard fra Copenhagen Business School.

Han mener, at den kritiske dialog, som Danmark og de andre EU-lande fører med Kina, har været medvirkende til at forbedre retsforholdene og de individuelle rettigheder i Kina gennem de senere år og derfor må den fortsættes.

»I øvrigt har Dalai Lama (Tibets Leder, red.) bedt os om ikke at boykotte legene, da det vil være en tom gestus. Hvis Brian Mikkelsen virkelig føler solidaritet med tibetanerne og Dalai Lama, burde han ikke gå imod deres ønsker og råd,« fastslår Kjeld Erik Brødsgaard.

Kina-eksperten ved Aarhus Universitet, Clemens Stubbe Østergaard, understreger, at Kina på ingen måde er parat til at gå i dialog med tibetanerne, sådan som kulturminister kræver.

Værre end nogensinde
»Det ser mere sort ud for en dialog end nogensinde. Og sammenlignet med Tibet-sagen er det forestående OL set med kinesernes briller af mindre betydning,« siger Clemens Stubbe Østergaard, der også mener, at ministerens melding vil få styret i Kina til at stå endnu mere fast ved sin Tibet-politik.

»Den kinesiske befolkning opfatter protesterne i Vesten over situationen i Tibet som uretfærdige. Kineserne er meget bitre. Det øger presset på den kinesiske ledelse, der dermed får endnu sværere ved at give sig i Tibet-spørgsmålet. På den måde opnår kulturministeren det modsatte af det, der var hensigten,« påpeger Clemens Stubbe Østergaard.

Ifølge Kjeld Erik Brødsgaard advarer regeringen mod en slingrekurs over for Kina.

»Det er et problem, hvis vore politikerne ikke holder hovedet koldt, men svinger fra den ene yderpol til den anden i deres holdning til Kina. Kina er så vigtig en spiller på den internationale scene, at det er vigtigt med præcise analyser af, hvordan man bedst påvirker landet og dets ledere. Det gør man i den nuværende situation ikke ved at blive mere tibetansk end tibetanerne,« siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra den kinesiske ambassade, men landets udenrigsministerium gjorde for nylig klart, at omverdenen ikke skal blande sig i, hvad der foregår i Tibet.

»Tibet-problematikken er udelukkende et internt kinesisk anliggende. Ingen andre lande eller internationale organisationer har ret til at blande sig,« fastslog talsmanden for Kinas udenrigsministerium, da EUs udenrigsministre for nylig tillod sig at udtrykke »stærk bekymring« over situationen i Tibet.