Sportsfolk uenige om politiker-boykot

Sportsfolk er delte i spørgsmålet om en politiker-boykot af åbningsceremonien ved OL. Kuglestøderen Joachim B. Olsen tror ikke på boykot, mens triatleten Rasmus Henning mener, at det kan være et godt signal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal danske politikere fyre et par lynkinesere af ved at blive væk, når OL i Beijing den 8. august åbnes med 90.000 deltagere og et gigantisk festfyrværkeri?

Danske OL-deltagere er uenige om spørgsmålet, for de vurderer effekten vidt forskelligt. Mens kuglestøderen Joachim B. Olsen ønsker dialog i stedet for boykot, så mener roeren Eskild Ebbesen og triatleten Rasmus Henning, at en politiker-boykot kunne være en glimrende måde at protestere mod Kinas brud på menneskerettighederne, uden at det ville gå ud over sporten.

»Jeg er imod en sportslig boykot af OL og tror, at vi kan påvirke mere ved at være til stede og vise, at vi har en holdning. Men en politisk boykott kunne være fornuftig. Hvis politikerne og kongelige, som er Danmarks officielle ansigt, blev væk ved åbningsceremonien, ville det ikke ramme det sportslige, men vi ville som land sende et signal om, at der foregår noget i Kina, som ikke er acceptabelt,« siger Rasmus Henning.

Han ser positivt på, at den franske præsident Nicolas Sarkozy muligvis vil kræve forbedringer i menneskerettighedssituation for at deltage i åbningsceremonien.

»Det kan måske føre til en større EU-manifestation, og jo større, jo bedre,« siger Rasmus Henning.

Rigtig retning
Eskild Ebbesen støtter også ideen om en politiker-boyckot.

»Det kunne være en udmærket måde at markere sig på, uden at det går ud over sportsfolkene og arrangementet som helhed. Vi skal ikke boykotte OL, men en politiker-boykot ved åbningen ville signalere, at Danmark ikke er tilfreds med menneskerettighedssituationen i Kina,« siger han.

Joachim B. Olsen tror ikke, at en politiker-boykot vil ændre noget.

»Det, vi hører om Kina, påvirker også mig, men jeg tror altså ikke på, at vi som land kan samarbejde og være med på nogle punkter og samtidig boykotte andre. Nogle mener, at vi skal boykotte OL, men hvad så, hvis kineserne gør det samme med klimakonference i København i 2009? Så vil vi blive ramt. Jeg tror, vi kommer længst med dialog. Kina bevæger sig i den rigtige retning, det er de fleste enige om. Hvis det gik i den forkerte retning, så kunne en boykot være rigtig,« siger Joachim B. Olsen.