Danskere: Politikere skal boykotte OL-åbning

Halvdelen af danskerne mener, at regeringen bør boykotte åbningsceremonien ved OL, så længe der ikke sker en forbedring af menneskerettighederne i Kina. Kulturministeren overvejer at blive væk fra åbningen.

Da den olympiske ild søndag blev båret igennem Londons gader, brugte tusinder af demonstranter lejligheden til at protestere mod Kinas fremfærd i Tibet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Stansall / AFP

Bliv væk.

Det er beskeden til regeringen fra en stor del af danskerne, der mener, at regeringen bør boykotte åbningsceremonien ved OL i Kina til sommer i protest mod overgreb på menneskerettighederne.

I en ny Gallup-undersøgelse tilkendegiver 50 pct. af de adspurgte, at den danske regering skal blive væk fra åbningsceremonien, hvis Kina ikke forbedrer menneskerettighederne i landet. 39 pct. er imod en boykot, mens 11 pct. ikke har taget stilling.

Samtidig overvejer kulturminister Brian Mikkelsen (K) at blive væk fra legenes åbning på grund af de kinesiske overgreb i Tibet.

»Vi vil i de kommende måneder følge udviklingen i Tibet med største opmærksomhed. Og i løbet af sommeren vil vi sammen med Udenrigsministeriet afgøre, om Kulturministeriet deltager i åbningsceremonien ved OL,« siger Brian Mikkelsen, der fortsat mener, at de danske sportsfolk skal deltage ved legene i Kina.

Hidtil har holdningen i regeringen været, at en beslutning om en eventuel boykot af åbningsceremonien skal træffes i EU, og at dansk enegang ikke tjener noget formål. En holdning, som Socialdemokraterne står fast på: En boykot af åbningen kan få en stikmodsat effekt af det, man ønsker, mener partiets kulturordfører Mogens Jensen.

Debatten om boykot af åbningen raser i en række europæiske lande, og i går var der optøjer og demonstrationer, da den olympiske ild blev løbet gennem London.