Ekspert: IS-hyldest øger risiko for terror

Tidligere chef i PET er ikke overrasket over, at terrorgruppen Islamisk Stat hylder Omar El-Hussein, der stod bag terrorangrebet i København. Men hyldesten øger risikoen for, at andre radikaliserede også udfører et angreb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke overraskende, men dog ærgerligt, at Islamisk Stat (IS) i sit officielle magasin, Dabiq, nu hylder gerningsmanden bag terrorangrebet i København 14.-15. februar som en martyr.

Det siger Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og analytiker hos TV 2 News.

»Det er altid irriterende, når sådan noget sker, fordi man kan blive nervøs for, om andre får den ide at gøre det samme for at blive hyldet af IS,« siger han.

Hyldesten øger ifølge Frank Jensen risikoen for flere angreb, da radikaliserede kan føle sig meget alene og hige efter den slags støtte, som IS nu giver den afdøde danske terrorist, Omar El-Hussein.

»Man skal være opmærksom på, om der kommer sådan nogle copycats, og det er efterretningstjenesten selvfølgelig også,« siger han.

I magasinet Dabiq skriver IS blandt andet om Omar El-Hussein:

»Danskernes beskidte blod blev spildt af hans velsignede hænder, hvorved han sikrede sig selv en plads i paradis, Insha’Allah (om gud vil, red.).«

Hyldesten kommer ikke bag på den tidligere PET-chef.

»Det er ikke mærkeligt, at IS vælger at bruge det her attentat til at lave noget PR for dem selv. Men der er ikke grund til at tro ud fra det her, at Omar El-Hussein har gjort det på opfordring fra IS eller i samarbejde med dem,« siger han.

Terrorangrebet i København startede, de Omar El-Hussein angreb kulturhuset Krudttønden på Østerbro lørdag 14. februar, hvor han skød og dræbte den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard samt sårede fire betjente. Natten til søndag skød og dræbte han endvidere den 37-årige jødiske vagt Dan Uzan og sårede to betjente ved synagogen i Krystalgade i det indre København. Herefter blev han selv skudt og dræbt af politiet tidligt søndag morgen.