Fængselsbetjente advarer om markant flere radikaliserede fanger

Efter terrorangrebet i København er antallet af indberetninger om radikaliseret adfærd hos indsatte steget til over 70, oplyser Fængselsforbundet. Betjente skal reagere på alt, lyder det.

ARKIVFOTO: Dennis Lehmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrorangrebet i København har fået landets fængselsbetjente til at være ekstra opmærksomme på, om indsatte udviser radikaliseret adfærd.

Opmærksomheden er så skærpet, at der er sket en stor stigning i antallet af indberettede mistanker om ekstrem religiøs adfærd blandt indsatte, fortæller formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

I slutningen af 2012 begyndte Kriminalforsorgen at registrere indberetninger om radikalisering eller ekstremisme i landets fængsler, og i januar 2015 havde Kriminalforsorgen modtaget 39 indberetninger. I marts oplyste justitsminister Mette Frederiksen (S) så, at tallet var steget til omkring 60.

»Det tal er nu langt over 70,« fortæller Kim Østerbye.

Fængselsbetjentenes formand er overbevist om, at der vil komme langt flere indberetninger fremover.

»Der er ingen tvivl om, at der vil blive indberettet væsentligt mere i fremtiden generelt. Det handler blandt andet om, at fængselsbetjentene nu skal være sikre på, at oplysningerne går videre. Vi har nok alle sammen været en lille smule naive og troet på, at der ikke var nogen, der ville gøre os fortræd, men vi må så bare konstatere, at sådan er virkeligheden ikke længere. Og det bliver vi nødt til at indrette os efter,« siger Kim Østerbye.

Efter angrebet 14.-15. februar er der iværksat flere antiterrortiltag. De omfatter blandt andet, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) nu skal orienteres, hver gang fængselsbetjente advarer Kriminalforsorgen om radikaliseret adfærd hos en indsat.

Det skete netop ikke i forbindelse med gerningsmanden bag terrorangrebet, Omar El-Hussein. TV 2 kunne tirsdag afsløre, at fængselsbetjente hele tre gange indberettede til Kriminalforsorgen, at Omar El-Hussein udviste radikaliseret adfærd, mens han sad varetægtsfængslet for et voldsomt knivoverfald. Men først tredje gang blev PET orienteret.

Det er et meget vigtigt tiltag, at PET nu skal underrettes hver eneste gang, betoner Kim Østerbye.

»Vi skal ikke sidde og vurdere, hvad der er rigtigt og forkert, og hvornår PET kan bruge vores oplysninger til noget. Det er meget nemmere at lade dem sortere i det i forhold til, hvad de i forvejen ved om miljøet, for det er de meget bedre til,« siger Fængselsforbundets formand.

Risikerer man ikke, at PET drukner i en masse sager, og at de så ikke kan koncentrere sig om de indsatte, der reelt kan udgøre en alvorlig risiko?

»Jo, men der må jeg altså bare sige, at det PETs problem. Det må de jo håndtere og afsætte ressourcer til. De har fået et trecifret millionbeløb i forbindelse med terrorpakken, så det har jeg ikke nogen fine følelser over for. Hvis det er det, der skal til, så er det det, der skal til. Og så må de finde ud af, hvordan de skal håndtere det,« siger Kim Østerbye.

Kriminalforsorgen har ingen kommentarer til sagen.