Islamisk Stat udsender op mod 100.000 propaganda-tweets dagligt

Ifølge Europol bliver der hver dag udsendt op til 100.000 tweets i sympati med terrororganisationen IS. Derfor skal imamer også på sociale medier som Twitter for at kunne svare igen på den omfattende islamistiske propaganda på nettet, lyder det fra dansk imam.

Ifølge Europol bliver der hver dag udsendt op til 100.000 tweets i sympati med terrororganisationen IS. Derfor skal imamer også på sociale medier som Twitter Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med op til 100.000 twitter-beskeder fra så mange som 70.000 Twitter-konti sender IS eller IS-støtter hver dag store mængder propaganda ud for at rekruttere og radikalisere potentielle støtter vurderer myndigheder og eksperter.

Dertil kommer, at ekstremistiske synspunkter også kommer til udtryk på utallige Facebook-sider, andre sociale medier, blogs og i onlinemedier.

Det står endnu ikke klart, i hvilket omfang terroristen Omar el-Hussein fandt vej til fanatismen på internettet. Men kort før han begik attentaterne i København, lagde han en ekstremistisk video på en Facebook-profil, han angiveligt havde oprettet.

Chefen for det europæiske politisamarbejde, Rob Wainwright, har vurderet over for BBC, at IS bliver promoveret fra omkring 50.000 forskellige Twitter-konti med op til 100.000 tweets om dagen.

Dertil kommer, at forskere fra amerikanske Brookings Institution for nylig har anslået, at IS fra september til december sidste år blev promoveret af mindst 46.000 Twitter-konti. Tallet kan dog være endnu højere, oplyser forskerne, op til 70.000. I samme periode lukkede Twitter mindst 1.000 sådanne konti.

Forsker på DIIS i radikalisering og sociale medier, Tobias Gemmerli, understreger, at de mange tweets ikke alene er fra selve IS, men også fra IS-sympatisører, og at de ikke nødvendigvis er radikaliserede. Ifølge ham er der flere online-supportere af IS, som han kalder dem, der »har gjort det til deres hobby at sprede de her ting«.

»Det får de så et kick ud af, men derfra er der langt til at være radikaliseret og voldsparat,« siger Tobias Gemmerli og tilføjer, at unge muslimer sagtens kan have radikale holdninger og sympatier uden at ville gribe til våben.

For at imødegå Islamisk Stats effektive brug af sociale medier bør imamer også bruge sociale medier til at forebygge ekstremisme blandt unge muslimer.

Sådan lyder opfordringen fra imam Naveed Baig, Dansk Islamisk Center, til andre imamer, lærde muslimer og muslimske organisationer herhjemme.

Ifølge Naveed Baig er lærde muslimer og imamer nødt til at være til stede på sociale medier for at kunne give udsatte og søgende, unge muslimer et kvalificeret, teologisk modsvar til IS’ vranglære.

»Det er voldsomt, og det kommer lidt bag på mig, at de er så flittige på ikke mindst Twitter,« siger Naveed Baig om IS’ brug af sociale medier:

»IS har et simpelt budskab og gør det let at forstå. Det tiltrækker nogle unge. Men i virkeligheden er det jo ikke en religiøs utopi, som IS lokker med. Det er i stedet noget meget farligt og hadefuldt.«

Den danske imam var for nylig i London til præsentationen af et nyt, moderat islamisk magasin på hjemmesiden imamsonline.com. Bag magasinet står en række lærde, britiske muslimer, og formålet er at »generobre internettet« fra ekstremisterne.

Politisk tolkning af islam

Naveed Baig taler om »en hel revolution i forhold til at få forklaret lærde og imamer, hvor vigtigt det er, at de bruger de sociale medier til at konfrontere den teologi og retorik, som IS kommer med«.

»Hvis man som ung muslim er på sociale medier og har nogle spørgsmål om islam, kan man nemt komme ud for, at det bliver gjort til noget politisk. Til noget med, at alle muslimer er under angreb og den slags. Er der ikke nogen til at give et ordentligt modsvar, kan man som ung ende med at blive overbevist om en helt bestemt, politisk tolkning af islam,« forklarer han:

»Radikaliseringen foregår bag skærmen. Der foregår på godt og ondt en kamp på nettet, og det er her, at unge finder svar på deres spørgsmål. Prædikestolen i moskeen er i højere grad blevet erstattet af en virtuel prædikestol, som der ikke er check og balance på.«

Naveed Baig beskriver, hvordan nettet »på få år er blevet et sted, hvor had og radikalisering bliver fremmet«.

»Vi bliver nødt til at komme ind i kampen, alle os imamer og lærde, og komme på de sociale medier. Vi får ikke nødvendigvis fat i de unge, der er ude i en ekstrem løbebane, i moskeerne, fordi de ikke kommer der længere,« lyder det fra imamen:

»Det er noget, jeg vil tage op med andre imamer, for at se, hvordan vi kan mobilisere os online.«

Ifølge imam og talsmand for Dansk Islamisk Center Fatih Alev skal der mere end imamer og lærde på sociale medier til at forhindre ikke mindst unge muslimske mænd i at blive radikaliseret. Som han siger, så handler »det i høj grad også om fysiske rammer og fællesskaber«.

»De tilfælde, hvor radikaliseringen virkeligt har været effektiv, det er der, hvor unge har kunnet koble det, de har læst på de sociale medier, til et fysisk fællesskab,« siger han.

Hvad skal der så til?

»Jeg har ikke svaret. Men jeg er ret sikker på, at skal man prøve at få forklaret de unge, at det, de har lært hos eksempelvis salafister, er forkert eller ikke giver religiøs mening, så skal man nå ud til dem med alternativ undervisning om islam, som foregår på dansk og i et sprog, de unge forstår,« siger han.

Fatih Alev understreger, at det er nødvendigt, at undervisningen tager højde for de politiske spørgsmål, f.eks. Israel-Palæstina-konflikten, der interesserer de unge.

»Bliver det alene en osteklokke af religiøs viden, nytter det ikke noget,« siger han.

Men ifølge forskeren Torben Gemmerli fra DIIS kan det blive svært for imamerne at nå unge, der er på vej til at blive radikaliseret. Han beskriver jihadisme som en slags modkultur eller subkultur, der tager afstand fra autoriteter og dermed også etablerede imamer. Derfor er han også i tvivl om, hvorvidt imamer på Twitter og Facebook kan gøre en forskel.

»Nogle vil måske lytte til det, man kan kalde de moderate stemmer, men andre vil tage direkte anstød af det,« siger han:

»Det nytter ikke noget at styrke autoriteterne, når jihadismen netop er en antiautoritær bevægelse, som næres af et opgør med det bestående.«

Tobias Gemmerli er i næste uge klar med en ny rapport om forebyggelse af radikalisering på nettet. I rapporten argumenterer han bl.a. for, at gode IT-kundskaber, evnen til at forstå og gennemskue manipulation på nettet og almindelig åben, demokratisk kultur kan »være et værn mod isolerede subkulturer og ideologiske ekkokamre«.

»Om det direkte forebygger volden er dog endnu uvist,« tilføjer han.

I regeringens handlingsplan fra sidste år til forebyggelse af radikalisering og ekstremisme hedder det, at »enkeltpersoner og ekstremistiske miljøer anvender i stigende grad sociale medier som en platform til at sprede propaganda, rekruttere nye tilhængere og planlægge og koordinere aktioner og aktiviteter«. Regeringen lægger i planen bl.a. op til, at »der udvikles et onlinebaseret undervisningsmateriale om bl.a. kildekritik, digital trivsel, propagandateknikker og konspirationsteorier til brug i grundskolen, på ungdomsuddannelserne og i fritidsklubber«.