Danske soldater: Vi svigter afghanske tolke

En gruppe danske soldater, der har været udsendt til Afghanistan, har startet en underskriftsindsamling og sendt et åbent brev til Folketinget i protest over den måde, det danske samfund behandler afghanske tolke på.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske soldater har nu startet en underskriftsindsamling via Facebook for at få Folketinget til at give asyl til afghanske tolke, som har hjulpet de danske styrker i Afghanistan.

Det skriver DR Nyheder.

Samtidig har initiativtagerne til underskriftsindsamlingen sendt et åbent brev til Folketinget for at udtrykke protest mod den såkaldte tolkepakke.

Pakken blev vedtaget af regeringen, Venstre, Liberal Alliance og Konservative i 2013 og havde til hensigt at sikre, at ingen tolke, der har assisteret danske styrker, lades i stikken. Alligevel har 42 tolke fået afslag på hjælp fra Danmark.

En af initiativtagerne til det åbne brev, kaptajn i forsvaret Mads Silberg, mener, at tolkepakken ikke lever op til det erklærede formål.

»Den siger et og gør noget andet. Der står, at de ikke vil lade nogen i stikken, men samtidig gør den det stik modsatte gennem sine krav. Der er en urimeligt høj bevisbyrde hos tolkene for at bevise, at de er i fare. Vi mener, at deres indsats berettiger til, at vi viser dem den tillid og respekt, at vi stoler på det, de siger. De har fortjent en særstatus,« siger Mads Silberg til DR Nyheder.

Han håber, at brevet vil være med til at sende et kraftigt signal til politikerne om, at man bør hjælpe tolkene, som ifølge soldaterne er i livsfare og på flugt fra Taleban.