50.000 borger-underskrifter skal give adgang til Folketinget

Hvis et forslag kan samle 50.000 borger-underskrifter, skal det behandles af Folketinget, mener Alternativet. Et politisk flertal bakker op om idéen.

Underskriftsindsamlinger skal kunne udløse en folketingsdebat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan danskerne samle 50.000 underskrifter til et forslag, skal det fremsættes direkte i Folketingssalen som et beslutningsforslag.

Det mener Alternativet ifølge Jyllands-Posten. Partiet har tidligere ønsket modellen indført, men først nu - fordi de Radikale har skiftet holdning - er der sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og SF et politisk flertal bag idéen.

»Folketinget bliver tvunget til at tage ting op, som borgere mener er vigtige. Nogle vil sige, at man bare kan få folketingsmedlemmer til at tage noget op. Men på denne måde kommer det nedefra, så vi får et langt mere involverende demokrati,« siger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist (Å), til Jyllands-Posten.

I Finland kender man allerede modellen, der blev indført i landet i 2012. Hidtil er det sket seks gange, at 50.000 borger-underskrifter har ført til, at det finske parlament har skullet tage stilling til en konkret sag om alt fra forbud mod pelsdyravl over lukning af fødeklinikker til lige rettigheder mellem homoseksuelle og heteroseksuelle par. I spørgsmålet om lige rettigheder blev forslaget til lov.

De nordatlantiske medlemmer kan i princippet blokere forslaget om borger-underskrifter, men de fire mandater holder sig som regel ude af sager, der ikke direkte vedrører Færøerne og Grønland, skriver Jyllands-Posten.