Avis: Udlændingestyrelsen oplyser ikke om asylbørns ret til familiesammenføring

Udlændingestyrelsen oplyser ifølge Information ikke asylbørn om deres særlige ret til familiesammenføring, når de får midlertidig beskyttelsesstatus. Det møder kritik fra Dansk Flygtningehjælp.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lyder hård kritik af Udlændingestyrelsen for ikke at oplyse asylbørn, der har fået såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark, om børnenes særlige ret til familiesammenføring, skriver Information.

Bestemmelsen om midlertidig beskyttelsesstatus, der blev indført af SR-regeringen og trådte i kraft tidligere i år, udelukker som udgangspunkt udlændinge fra familiesammenføring i Danmark inden for det første år i landet.

Men hvis bestemte undtagelser gør sig gældende, kan udlændinge med midlertidig beskyttelsesstatus dog alligevel få deres familie til Danmark inden for det første år. Det kan for eksempel være, hvis man har syge børn i hjemlandet eller selv er uledsaget mindreårig.

Oplysningerne om uledsagede børn og unges ret til familiesammenføring udelades i de papirer, som mindreårige på midlertidig beskyttelsesstatus får udleveret fra Udlændingestyrelsen, selv om børn og mindreårige udgør 40 procent af de personer, der er blevet tildelt midlertidig beskyttelsesstatus i perioden marts til og med juli 2015, og selv om papirerne indeholder oplysninger om andre undtagelser fra reglen om begrænsning af retten til familiesammenføring.

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer advarer om, at den manglende oplysning kan få alvorlige konsekvenser.

»Det bliver misforstået af både de mindreårige og de voksne, der er omkring de mindreårige – altså personlige repræsentanter, centerpersonale og bisiddere. Vi har fået mange henvendelser fra centerpersonale og bisiddere, som har troet, at man har ændret på reglerne og derfor har sagt til de mindreårige, at de ikke kan søge familiesammenføring,« siger hun til avisen.

Eva Singer mener, at Udlændingestyrelsens vejledning på området er mangelfuld og bør uddybes, da den manglende information i værste fald kan betyde, at et barn unødigt sidder alene i Danmark i et år, før det eksempelvis forsøger at få sine forældre eller søskende ud af Syrien.

Avisen har talt med flere mindreårige med midlertidig beskyttelsesstatus, der fortæller, at de har opdaget deres ret til familiesammenføring ved et tilfælde. Det har de et stykke tid efter at have fået ophold i Danmark, selv om de omgående kunne have søgt om at få deres forældre eller søskende til landet.

Souschef i Udlændingestyrelsen Teresa McNair oplyser, at formålet med det udleverede materiale ikke er at vejlede, men at at orientere ansøgeren om, på hvilke måder midlertidig beskyttelsesstatus afviger fra konventionsstatus og beskyttelsesstatus, skriver Information.