Avis: Bendtner og Zangenberg afpresset

Københavns Byret fastslår, at trusler om offentliggørelse af personfølsomme oplysninger takseres lige så hårdt, som hvis der var tale om trusler om vold.

Ifølge Ekstra Bladet er det fodboldspilleren Niclas Bendtner og hans kæreste, skuespiller Julie Zangenberg, der har været udsat for afpresningsforsøget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robbie Williams koncert i Parken
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 23-årig mand skal fire måneder bag tremmer for at true med at offentliggøre private fotos og andre personfølsomme oplysninger om et kendispar, hvis de ikke betalte ham 100.000 kroner.

Ifølge Ekstra Bladet er det fodboldspilleren Niclas Bendtner og hans kæreste, skuespiller Julie Zangenberg, der har været udsat for afpresningsforsøget. Det vil anklagerfuldmægtig Sarah Kublitz, Københavns Politi, dog hverken be- eller afkræfte.

»For os er det ikke relevant, hvem det er. Vi har sendt en pressemeddelelse ud, fordi det er en speciel sag straffemæssigt,« siger hun.

»Når vi normalt har sager om afpresning, så afpresser man med vold eller trusler om vold. Den her sag er speciel, fordi man afpresser med personfølsomme oplysninger. Det har ikke været muligt at finde fortilfælde, og derfor er det interessant, at byretten nu har afgjort, at trusler om at offentliggøre personfølsomme oplysninger straffes lige så hårdt, som hvis der var tale om trusler om vold,« siger Sarah Kublitz.

Mens sagens hovedmand blev idømt fire måneders ubetinget fængsel, fik en medsammensvoren 60 dages betinget fængsel for blandt andet at have ageret chauffør mod betaling.

Øjnede hurtige penge

Hovedgerningsmanden købte en sjålet computer »i nattelivet«, og da han fandt ud af, hvem den havde tilhørt, øjnede han nogle hurtige penge. Gerningsmanden kontaktede flere medier for at høre, hvad de ville give for computeren og de oplysninger og billeder, som den indeholdt.

Manden ringede derefter til computerens rette ejermand og præsenterede sig med falsk navn. Han truede med at sælge indholdet til pressen og forlangte først 100.000 kroner for computeren, men det afviste ejermanden.

Ejeren af computeren kontaktede derefter politiet, som bad ham organisere et møde med gerningsmanden. Der blev aftalt et møde med gerningsmanden på en plads i København, hvor computeren skulle udveksles for 25.000 kroner. Da computerens virkelige ejer havde sikret sig, at det var hans computer, skred civilklædt politi, der havde overværet udvekslingen, til anholdelse.

»Jeg krævede otte måneders ubetinget fængsel, fordi jeg finder sagen særlig grov med hensyn til, hvem der er tale om og den potentielle skadevirkning, som en offentliggørelse af billederne ville have haft. Men jeg er tilfreds. Retten har sagt, at det var alvorligt, og at det straffes lige så hårdt, som hvis det havde været afpresning med vold,« siger Sarah Kublitz.

Den 23-årige har udbedt sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke af dommen til landsretten.