Alvorlig mangel på vagtlæger i hovedstaden

Trods forsikringer om det modsatte, viser vagtplanen for Region Hovedstadens nye vagtlægeordning, at der mangler adskillige læger. Det er bekymrende, mener DF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når raketterne brager over Danmark nytårsaften, træder Region Hovedstadens nye vagtlægeordning - Akuttelefonen 1813 - i kraft. Men syge borgere i regionen risikerer at står uden den nødvendige lægehjælp, konstaterer Dansk Folkepartis regionsrådsmedlem, Kenneth Kristensen Berth (DF).

Han har fået om aktindsigt i vagtplanen for vagtlægeordningen på hovedstadens hospitaler de første 14 dage i januar, og planen viser, at adskillige vagter mangler at blive besat. Alene 1. januar er der 17 tomme pladser i vagtlægeordningen, og det er dybt bekymrende, mener DFeren.

»Vi er talrige gange blevet forsikret om, at der ikke mangler læger i lægevagten, men når jeg så får indsigt i vagtplanen, kan jeg se, at det modsatte er tilfældet. Det er meget utilfredsstillende, at vi får forkerte svar, men først og fremmest frygter jeg, at borgerne ikke får den lægehjælp, de har brug for,« siger Kenneth Kristensen Berth.

»Vagtplanen ser meget foruroligende ud, for der mangler læger hele døgnet. Og det fremgår ikke, hvor mange vagter man er nødt til at dække med vikarer,« siger han.

I det medfølgende svar på regionsrådspolitikerens aktindsigt skriver regionens Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning, at bemandingen er fuldt forsvarlig.

»Med den nuværende dækning vurderes det, at der er tilstrækkelige ressourcer til at løse nye og eksisterende opgaver på Akuttelefonen 1813,« lyder det.

Det beroliger dog ikke Kenneth Kristensen Berth.

»Det er jo tydeligt, at der er stor forskel på det, man skriver, og det, der er realiteten. Det ser ud til, at vi politikere er blevet bundet røverhistorier på ærmet, og jeg vil blive ved med at kræve vagtplanerne udleveret, så vi kan følge med i, om der rent faktisk er læger til at løse de nødvendige opgaver,« siger han.

Det har ikke været muligt for Berlingske Nyhedsbureau at få en kommentar fra Freddy Lippert, direktør for Akutberedskabet i Region Hovedstaden, men over for politiken.dk garanterede han mandag, at man med timelønninger på 1.000 kroner vil sikre sig det nødvendige antal lægevikarer.

»Vi har nu dækket de vagter, vi skal, og for patienterne er der ingen grund til bekymring. Der er helt sikkert læger nok på arbejde, så alle patienter kan få den hjælp, de har behov for, både nytårsaften, nytårsdag og i fremtiden«, sagde Lippert mandag.