Aben for rådhusbryllupper ser ud til at lande let på embedsmænds bord

Både overborgmester Frank Jensen, Københavns Kommunes direktør og flere forvaltningseksperter mener, at embedsmændene på Københavns Rådhus er ansvarlige, hvis kommunen ikke har overholdt egne regler for udlån af lokaler til bryllupsreceptioner.

Overborgmester Frank Jensen har ret i, at det var forvaltningens ansvar at gøre opmærksom på, hvis lokaleudlån til BR-medlemmers bryllupsreceptioner var i strid med reglerne, fastslår forvaltningseksperter.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Borgerrepræsentationens Sekretariat i København sætter de sidste streger i en redegørelse for udlån af et bryllupslokale til den nu afgåede beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev, placerer både overborgmesteren, den øverste direktør i kommunen og eksperter ansvaret for miseren hos embedsværket.

Onsdag gik overborgmester Frank Jensen ud i et interview med Berlingske og lagde ansvaret for sagen direkte over på embedsværket.

Da den den såkaldte gruppeformandskreds i 2012 tillod lokalpolitikeren Cecilia Lonning-Skovgaard (V) at låne et lokale til sit bryllup, skete det med direkte accept på mødet fra chefen for Borgerrepræsentationens Sekretariat, Flemming Dubgaard, samt en tilstedeværende jurist, lød det fra overborgmesteren i København.

Senere fik flere lokalpolitikere, deriblandt Anna Mee Allerslev, qua aftalen fra 2012 lov til at gøre det samme.

»Det er forvaltningens opgave, hvis politikerne er ved at lave noget, der ikke er inden for de gældende regler og rammer, at sige fra. Det gjorde de ikke,« sagde Frank Jensen til Berlingske.

Gruppeformandskredsen er et sagsforberedende udvalg bestående af gruppeformændene fra de politiske partier. Kredsen forbereder sager til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden for emner som Borgerrepræsentationens egne forhold, betjening af det politiske niveau og kommunens styreform.

Sekretariatsbetjeningen bliver varetaget af Borgerrepræsentationens Sekretariat - og derfor er sekretariatschef Flemming Dubgaard en fast gæst ved møderne.

Embedsværkets ansvar

Professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen bekræfter, at det er embedsværkets opgave at sikre, at politikere overholder love og regler.

»Principielt set har Frank Jensen ret. Men det fritager ikke en fra at tænke sig om. Det betyder, at man som folkevalgt politiker selvfølgelig også skal sætte sig ind i reglerne,« siger Kurt Klaudi Klausen.

Københavns Kommunes direktør, Peter Stensgaard Mørch, var tidligt ude og trække ansvaret for eventuelle regelbrud over på sine egne embedsmænd.

»Det er således forvaltningens ansvar, såfremt den eksterne vurdering når frem til, at vilkårene for udlånet ikke var efter reglerne,« sagde Peter Stensgaard Mørch den 13. september - dagen efter, at dagbladet BT kunne fortælle om Anna Mee Allerslevs bryllupsreception.

Sag burde have været i Borgerrepræsentationen

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, mener, at embedsmændene står med et stort ansvar for, at politikerne ikke tager beslutninger, der strider mod kommunens egne regler.

»Det er klart. Politikerne er jo ikke eksperter og skal ikke kunne alle regler. Grundlæggende kan man sige, at de skal kunne stole på, at den rådgivning, de får, er i orden,« siger Bent Greve.

Beslutningerne om tilladelse til bryllupsreception burde dog have været i byrådssalen og ikke på et møde i gruppeformandskredsen, mener han.

»Man kan sagtens i kommuner have sådanne udvalg, der kan træffe selvstændige beslutninger. Men meget skal jo op i byrådet. Politikerne burde nok have taget sagen op i Borgerrepæsentationen. Sagen er principiel og medførte jo ny forvaltning af reglerne, som influerer senere lignende sager om lokalelån. Beslutningen var principielt en ændring af regelsættet,« siger Bent Greve.

Borgerrepræsentationens Sekretariat arbejder netop nu på en udtalelse, som det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen har udbedt sig. Borgerrepræsentationen skal i udtalelsen gøre rede for kommunens retningslinjer i forhold til lokalelån til politikere, og om kommunen har fulgt egne regler, da den tillod lokalpolitikere at låne lokaler kvit og frit til bryllupsreceptioner.