20-årig dansker var jordemoder på egen hånd i Tanzania

Danske unge har i deres sabbatår udført sundhedsfagligt arbejde i Afrika med firmaet Projects Abroad. Pernille Thomsen måtte som 20-årig hjælpe en fødende kvinde. Det møder skarp kritik.

En læge behandler et barn mod malaria på Ithani-Asheri Hospital i Arusha, Tanzania, May 11, 2016. REUTERS/Katy Migiro Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske afdeling af organisationen Projects Abroad har indenfor en årrække sendt unge uden videregående uddannelse ud på hospitaler i udviklingslande, hvor de har givet vacciner, hjulpet med fødsler og syet sting. Det kan Radio24syv fortælle.

23-årige Pernille Thomsen er en af de unge, der har været afsted med virksomheden Projects Abroad i sit sabbatår. Hun blev overrasket, da hun en dag stod alene med en fødende kvinde på fødegangen i Tanzania.

”Jeg blev helt forskrækket og råbte på personalet, at de skulle komme ned, fordi der var en, der skulle til at føde. Men de kom ikke. Som 20-årig uden at have nogen viden om tingene, satte jeg hænderne ind og tog imod det her lille hoved, der kom ud, samtidig med at jeg råbte, de skulle komme ned og hjælpe mig,” siger Pernille Thomsen til Radio24Syv.

Tidligere har Radio24syv kunne fortælle om det danske firma Try Medics, der sender danske unge af sted til Zanzibar og Uganda i deres sabbatår, og om hvordan de unge deltog aktivt i behandlingen af patienter under observation af sundhedsfagligt personale.

Det bekymrer formand for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo, at organisationer som Projects Abroad sender unge afsted uden den nødvendige uddannelse.

”Det kræver et højt niveau af faglighed at deltage i arbejdet med sundhed og sygdom. Jeg synes, det er en utrolig farlig situation at sætte et ungt menneske i, og mest af alt de patienter, som har brug for den faglige hjælp,” siger Lillian Bondo til Radio24syv.

Radio24syv har været i kontakt med seks danske unge, der har udført sundhedsfaglige opgaver i udlandet med den danske afdeling af Projects Abroad. De seks personer fortæller, hvordan de har fået lov til at sy i patienter, give indsprøjtninger og assistere ved fødsler. Det er til trods for, at der på virksomhedens egen hjemmeside står, at der er særlige regler for praktikophold indenfor Medicin og Sundhed.

”Det er klart, at frivillige uden uddannelse eller erfaring ikke vil udføre praktisk arbejde, som de ikke er kvalificerede til. Du vil i stedet lære igennem observation og dialog med lokale læger og sygeplejersker. Patienterne kommer altid i første række,” står der på Projects Abroads hjemmeside.

Projects Abroad er en britisk virksomhed med en dansk afdeling, der organiserer hospitalspraktik for unge, der ikke studerer. Som frivillig kan må få lov til at opleve hverdagen på et hospital i for eksempel Tanzania, Sri Lanka, Uganda eller Nepal. Flere af de unge fortæller, at de tog afsted med Projects Abroad for at undersøge om et jordemoderstudie er fremtiden, eller for at få erfaringer, der kan skrives på en kvote 2 ansøgning.

Pernille Thomsen, der i dag læser til jordemoder, måtte efter hjemkomsten opsøge hjælp til at bearbejde oplevelserne fra fødselsafdelingen.

”Efter første halve år på jordemoderstudiet fik jeg lige pludselig en forståelse for, hvad der egentlig var foregået i Afrika og en forståelse af, hvor forkert og farligt det var, at jeg blev sat til de her opgaver” siger hun til Radio24syv.

”Jeg ville ønske, jeg var forberedt på det, jeg kom ned til. Så er jeg sikker på, at jeg ville kunne stå imod med lidt mere. Nogle gange har jeg tænkt på, at det ikke burde eksistere. At man ikke burde komme afsted på den her måde,” siger Pernille Thomsen.

Socialdemokratiets udviklingsordfører Mette Gjerskov ser gerne, at de praktiske erfaringer fra hospitalerne i Afrika ikke vil komme de unge til gode på en kvote 2 ansøgning.

”Tænk hvis det var en dansk kvinde, der lå på et dansk sygehus, og ind kom glad og fro en tanzanianer eller kineser, der ikke aner en bønne om noget som helst, der så skulle hjælpe på et tidspunkt, hvor man er allermest sårbar, og hvor livet er allermest på spil. Det er fuldstændig uacceptabelt og uetisk,” siger Mette Gjerskov til Radio24syv.

Projects Abroad har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i en mail til Radio24syv, at organisationen er bekendt med ”enkelte tilfælde”, hvor de frivillige har udført lægefaglige opgaver og forsøger at sikre, at situationerne ikke opstår.

Hos organisationen mener man dog, at ansvaret ligger hos det lokale sundhedsfaglige personale og hos de unge selv.

Virksomheden henviser til de etiske retningslinjer, som de unge skriver under på, inden de tager afsted. Her står der blandt andet, at man skal lære gennem observation og ikke skal udføre opgaver, man ikke ville kunne få lov til at udføre i sit hjemland.

”Vi samarbejder med professionelle læger og sygeplejersker, som absolut er kvalificerede til deres arbejde. Vi har fuld tiltro til, at de sætter patientens behov først, og vurderer om, i så fald, hvad en frivillig kan lave. Vores etiske retningslinjer forpligter vores frivillige til ikke at påtage sig opgaver, som de ikke er kvalificerede til,” skriver Projects Abroad i en mail til Radio 24Syv.