Turister ødelægger gravkammer

De egyptiske myndigheder vil i løbet af året lukke Tutankhamons grav i Kongernes Dal - og i stedet bygge en kopi for turisterne.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke på grund af bevidst vandalisme.

Læs også: Ned i Colosseums grumme fortid

Men bare det, at de opholder sig der - turisterne - er årsag til, at myndighederne i løbet af året vil lukke en af Egyptens største seværdigheder.

Det er Tutankhamons grav i Kongernes Dal i Luxor, det handler om.

Graven er et af de største arkæologiske fund i Egypten. Det tog ti år at tømme den, efter den var opdaget i 1922 af briten Howard Carter, og mumien, den kendte guldmaske og kisterne, hvor den ene er belagt med over 100 kilo rent guld, har siden været udstillet i Det Historiske Museum i Cairo.

Selve gravkammeret, med det officielle navn KV 62 og de smukke vægmalerier, er et af de mest sagnomspundne i Kongernes Dal, og et af de mest besøgte.

Begrænsning i turisme
Mylderet i gravkammeret blev så overvældende, at myndighederne på et tidspunkt begrænsede antallet til maksimalt 400 turister dagligt.

Men det er ikke nok. De besøgendes sved og udånding gør luften så fugtig, at det sammen med den støv, der også hvirvles op, skader vægmalerier og gravkammeret i øvrigt.

"Derfor vil gravkammeret sammen med to andre gravkamre i løbet af i år blive lukket for turisterne," siger Zahi Hawass, der er generalsekretær i det øverste råd for arkæologiske steder, "Supreme Council of Antiquities," til The Guardian.

Vil bygge kopi til turister
Han tilføjer, at der vil blive opført en kopi af gravkammeret, som turisterne så kan besøge.

Begrænsning i turistbesøg eller lukninger af historiske seværdigheder ses i øvrigt rundt om i verden i samme takt, som turismen stiger.

Både Machu Picchu og Inkastien i Peru har begrænsning i antal daglige besøgende, i Frankrig er Lascaux-grotten lukket og i Spanien har Altamira-grotten været lukket, fordi fugtighed fra turisterne skadede hulemalerierne.  Altamira blev genåbnet sidste år.

Se også: Flere af verdens skatte er truet