Flere af verdens skatte er truet

Hele 93 af verdens kendte og skjulte skatte er truet af ødelæggelse og udslettelse, har det uafhængige World Monument Fund opgjort i en detaljeret rapport.

Ris-terrasserne i Banaue på Filippinerne er 2.000 år gamle og ligger på skråningerne i de filippinske Ifugao-bjerge. Fold sammen
Læs mere
Foto: World Monument Fund

Verdens smukkeste bygningsværker forfalder.

Næste: Se 12 af de smukke steder, der er truet.

Det gælder inkaernes gamle by, Machu Picchu i Peru, men også mindre kendte og skjulte skatte. Den uafhængige World Monument Fund, der på eget initiativ varetager verdens arkitektoniske skønhed, udsender hver andet år en rapport over tingenes miserable tilstand.

2010-listen er netop udkommet og igen er der alarmerende nyt om sjældne og historiske bygningsværker, der er i overhængende fare for at forgå. Årsagerne kan være planløst byggeri i byer, turisme, manglende vedligeholdelse og dårlig planlægning.

2010 listen nævner specifikt 93 lokaliteter fordelt på 47 lande. Lige fra ældgamle huler til 15 konstruktioner, der er opført i forrige århundrede.

Nogle af stederne, som de gamle træhuse i Kyoto i Japan, eller de stråtækte kongegrave i Uganda, syner ikke af meget ud fra et arkitektoninsk synspunkt, men repræsenterer så en uvurderlig kulturhistorisk rigdom.

Ikke kun ruinerne i Machu Picchu, men også Gaudis Sagrada Familia-katededral i Barcelona er med på listen. Sidstnævnte fordi den er trængt, oplyser Bonnie Burnham, fondens præsident.

Turisme er en udfordring
En af de største trusler er i mange tilfælde hensynsløs udvikling. Højhuse, der fylder byrummet, lige op ad historiske huse eller kvarterer, eller at de direkte rives ned. Som det sker i Kyoto med bydelen af klassiske japanske træhuse. 

I Sevilla i Spanien er den romantiske, gamle bydel fredet, men lige uden for rejses enorme højhuse, oplyser Ms Burnham.

Turisme er en anden udfordring og hun nævner i den forbindelse de mystiske, cirkelrunde ruiner i  Chankillo i Peru. Bonnie Burnham frygter direkte, at Chankillo er på vej til at blive et nyt Machu Picchu, der direkte er truet af nedslidning og mangel på vedligeholdelse på grund af antallet af rygsækrejsende med hang til en "enestående" oplevelse.

Hun understreger, at det ofte ikke er antallet af turister, men dårlig ledelse, der er problemet.

Næste: Se 12 af de smukke steder, der er truet.