Verdensberømte spanske huler åbnes igen for turister

20.000 år gamle hulemalerier kan igen opleves i grotterne i det nordlige Spanien nær Bilbao.

Foto: Flickr.com/HugoRep
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Frankrigs tidligere præsident, Jacques Chirac og og Mexicos præsident Felipe Calderon har forsøgt at få adgang til de verdensberømte huler i det nordlige Spanien, men forgæves.

Læs også: Flere af verdens skatte er truet

Siden 2002 har hulerne og dermed de uvurderlige hulemalerier været afskåret fra besøg, fordi myndighederne frygtede, at de mange besøgende ville ødelægge malerierne.

"Folk, som går ind i hulerne, har den uvane at bevæge sig, trække vejret og svede, og det kan ødelægge malerierne," skrev en forskergruppe lettere ironisk i en rapport her i foråret, der fortsat anbefalede at holde hulerne lukkede.

Men det råd følger de lokale myndigheder altså ikke. Man skønner at hulemalerierne med de 21 bisonokser er alt for vigtige for regionen, til at man kan undvære dem som attraktion. Så til næste år åbnes hulerne igen for turister, skriver AP.

I dag må besøgende nøjes med at se de nøjagtige kopier, der er udstillet i Museo de Altamira i den lille by Santillana del Mar vest for Santander, men det ændrer sig altså til næste år.

Man har ikke tænkt sig at lukke store mængder af turister ind, men det er endnu ikke afgjort hvordan antallet af besøgende skal begrænses. Altamira-grotten blev opdaget i 1868, og dengang var fundet meget omstridt. Man troede simpelthen ikke på, at stenalder-mennesker var i stand til at male på denne måde - men det var de altså.

Se også: De dødes byer