Roadtrip i Sierra Nevada

Følger man highway 395 på den østlige side af Californiens mægtigste bjergkæde, Sierra Nevada, finder man et fascinerende stykke vej, der er oplagt til et roadtrip.

På den østlige side af Californiens mægtigste bjergkæde, Sierra Nevada, finder man Highway 395. Vejen byder på en masse forskellige oplevelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne

DEN 500 METER DYBE LEGEPLADS

Lake Tahoe

Hvad enten du vil drive den af på sandstranden, ro kajak på det rolige vand eller drikke vin på træmolen med udsigten til bjergene, skuffer Lake Tahoe ikke.

Med sine skiftende nuancer af blå, grøn og turkis er den 500 meter dybe sø så smuk, som bjergsøer findes. Lake Tahoe danner ramme om et væld af aktiviteter, hvadenten man vil blive på vandet eller udforske bjergene omkring den.

Brug en dag på at cruise rundt om søen i bil og nyd panoramaerne over vandet fra de mange udsigtspunkter undervejs. De fleste ligger langs vestbredden, mens østbredden byder på langt mindre trafik og færre mennesker.

På selve søen kan man leje en kajak og padle langs klipper til steder, hvor ingen veje fører til. Eller fyre op for spændingen med en omgang vandski.

Når man bliver sulten, er der restauranter og caféer i South Lake Tahoe mod syd og i Incline Village mod nord.

Den græsklædte slette på vej mod Bridgeport ligger i små 2.000 meters højde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.

VASKEÆGTE AMERIKANSK RANCHLAND

Bridgeport

Landskabet når at ændre karakter mange gange undervejs på vej østover mod den gamle nybyggerudpost Bridgeport. En smuttur ind over statsgrænsen til Nevada leder én ind på Highway 395, der skærer sig gennem gold ørken, inden den snor sig ind i Sierra Nevadas forbjerge.

Floder bruser langs vejen, og træerne stræber mod himlen, inden man kommer ned på en vid, græsklædt slette i små 2.000 meters højde. Pludselig befinder man sig i vaskeægte amerikansk ranchland.

Køer græsser frit mod en kulisse bestående af Sawtooth Range – en række takkede, nøgne tinder højt, højt oppe i Sierra Nevada, og en snorlige landevej fører til Bridgeport, der er befolket af blot 575 sjæle. Besøg det victorianske domhus og snup en burger på en af de gammeldags restauranter.

Eller lej en fiskestang og søg lykken i en af de mange floder, der er kendt for sine mange ørreder.

Den knapt 500 km2 store Lake Tahoe (lidt mindre end Bornholm) er oplagt til al slags vandsport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.

SPØGELSESBYEN OVER DEM ALLE

Bodie State Historic Park

Højt i den golde ørken for enden af en sidevej, hvor asfalt hurtigt bliver til grus, ligger Bodie. En vaskeægte spøgelsesby. Gamle træhuse er præget af det barske klima gennem mere end et århundrede, men står stadig imponerende intakte.

I 1870erne blev der fundet guld i minerne herude, hvor somrene er drønhede og vintrene frygtelig kolde, og byen voksede til en sand western boomtown med 10.000 indbyggere – guldgravere, lykkejægere, røvere, gun-slingers og prostituerede.

Drab fandt sted næsten dagligt, og trængte man til en stiv whiskey, var der over 60 saloons at vælge mellem. Men i takt med at minerne blev tømt, forduftede folk, og i 1915 blev byen beskrevet som en spøgelsesby.

Gå en tur fra hus til hus, op til kirken, ind i den gamle købmand, og hen på kirkegården og kig ind – når det kommer til spøgelsesbyer, fås det ikke meget bedre.

Bodie er en af Californiens bedst bevarede spøgelsesbyer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.

SALTSØEN MED DE UNDERLIGE STENFORMATIONER

Mono Lake

Efter en smuk tur gennem enorme, åbne landskaber fra Bridgeport og Bodie kommer man til et lille pas. Under det ligger den lavvandede sø, Mono Lake, i et ellers tørt ørkenlandskab flankeret af Sierra Nevadas takkede toppe mod vest og den tilsyneladende uendelige ørken mod øst.

Den lavvandede saltsø har ikke noget udløb, og med mindst 760.000 år under vesten har søen udviklet sig til at være meget basisk.

Ved den sydlige ende af Mono Lake fører en lille vandresti gennem landskaberne i Mono Lake Tufa Reserve State Natural Reserve, og her kommer man helt tæt på et element, der gør Mono Lake til noget unikt: tufa-tårnene.

Disse bizarre, knoklede klippeformationer rejser sig fra vandene, og og gør scenen nærmest uvirkelig. Tårnene er opstået i kontakten mellem det basiske søvand og det ferske vand, der bobler op fra undergrunden.

Man møder ikke ret mange andre turister ved Mono Lake. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.

USA’S MEST IKONISKE PARK?

Yosemite National Park

En tur til Californien er ikke komplet uden et besøg blandt de glatskurrede granitklipper, formidable vandfald og idylliske græsenge i Yosemite Nationalpark. Man får aldrig Yosemite for sig selv, men »bagvejen« er den smukkeste og mindst befærdede vej at ankomme hertil ad.

Fra Lee Vining ved Mono Lake stiger vejen stejlt op til Tioga Pass, og ørkenen udskiftes med alpine landskaber, hvor eviggrønne grantræer omkranser bjergsøer.

Man kan køre gennem nationalparken på en enkelt dag, men skal landskaberne og storheden synke ind, gøres det bedst med vandreskoene ude på parkens stier.

Blandt de bedste dagsture er den strabadserende tur til toppen af Nordamerikas højeste vandfald, 739 meter høje Yosemite Falls, samt den populære Panorama Trail, der i højeste grad lever op til sit navn.

Yosemite National Park er en af landets mest populære. Med god grund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.