Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»En krise er en frygtelig ting – at lade gå til spilde.«
Sætningen stammer fra amerikansk politik. Men lader sig for tiden også udlåne til rejsende med smag for de ægte luksuskrydstogter, der hidtil har været et privilegium forbeholdt en lille elite af seriøst topskatte-plagede danskere.
Læs også: Guide: Krydstogt for dummies
Det har aldrig været billigere at rejse med verdens mest eksklusive rederier.
Og shopper man lidt rundt, kan man sejle af sted på første klasse til priser, der ikke ligger langt fra en 2. klasses ferie.
»Generelt er prisniveauet hos ultra-deluxe-rederierne faldet omkring 20-25 procent de sidste 18 måneder«, siger Jesper Boas Smith, som ejer to krydstogt-rejsebureauer, herunder Bellavista Travel, der specialiserer sig i deluxe-krydstogterne.
»Og oveni det er der lige nu så mange flere exceptionelle tilbud, end vi har været vant til i branchen.«
Finanskrisen skræmmer
Set fra rederiernes side er det den perfekte storm, der presser priserne mod havets bund. For det første er der finanskrisen. Hertil kommer mere end almindelig uro i Mellemøsten, som skræmmer det største kundesegment, amerikanerne, væk fra rederiernes foretrukne sommer-farvand, Middelhavet. Og i deres eget, hjemlige farvand – Caribien – er der på samme tidspunkt en anden konflikt: Orkan-sæsonen, så der kan de heller ikke sejle.
Og så er der den tredje årsag: I de glade år op til finanskrisen bestilte luksus-rederierne en masse nye skibe i tiltro til, at man kunne gå på vandet, sådan rent økonomisk. Disse skibe blev søsat lige, da verdensøkonomien gik til bunds. Resultatet er en masse ny kapacitet i et vigende marked – en sikker opskrift på lavere priser.
»Urolighederne i Grækenland og særligt i Egypten og Syrien har afholdt mange fra at sejle i Middelhavet. Branchen har set det før. Hvis der er uro i et område omkring Middelhavet, påvirker det efterspørgslen for hele området,« siger Jesper Boas Smith, der tilføjer, at prisfaldene ikke kun gælder Middelhavet. »Rederierne har typisk opnået højere priser i Middelhavet end for eksempel i Caribien, hvor konkurrencen er størst. Når vi nu også ser et fald i priserne dér, skyldes det især den forøgede kapacitet.«
Bannerføreren i priskrigen er amerikanske Seabourn
Rederiet havde indtil for nylig tre små skibe til bare 200 passagerer, der år efter år er blevet kåret af rejsemagasinet CondéNast – guldstandarden indenfor rejsejournalistik som »verdens bedste småskibs-rederi«.
Men i de senere par år er flåden vokset med hele tre nye skibe – der alle har dobbelt så stor kapacitet som de gamle. Det giver tre gange så mange kahytter at fylde. Så Seabourn er nu hoveddrivkraften i priskrigen, med prisfald på op til 50 procent – ikke længere bare i ydersæsonen, men hele året rundt, hvis man er lidt fleksibel.
»Vores økonomi er meget bedre nu end i 2008. Men vi har stadig ekstraordinære rabatter. Selv i højsæsonen sælger vi de sidste suiter billigt,« siger guest services manager Andrea Zanchi fra rederiet Seabourn.
Men fortæller videre, at rederiet ikke har svært ved at fylde den drastisk forøgede kapacitet.
»Vi har flere skibe, men tilbyder følgelig også ture til mange flere steder.«
Se også: Søg billige krydstogter her på Rejseliv.dk
Andre rederier som for eksempel Silversea, der også har udvidet flåden er enten fulgt med dernedad, eller tilbyder frynsegoder som for eksempel gratis flyforbindelse.
Kun rederiet Seadream, der kun har to små yachts med 100 passagerer hver at fylde, synes at holde stand med priser i 30.000 kroners klassen.
Så hvad koster en uge hos de bedste? Umiddelbart lyder »billigt« ret dyrt – indtil man får regnet efter.
Næste side: En uge hos de bedste