Book fly og krydstogt samlet

Der er kun økonomisk garanti for alle dele af krydstogtferien, hvis de er købt samlet i et dansk rejsebureau.

Krydstogtskibet Costa Concordia ligger som en kæntret kæmpe ved den italienske ø Giglio. Fold sammen
Læs mere
Foto: Massimo Percossi

Costa Concordia ligger nu som en strandet hval forladt og hjælpeløs på et klippeskær 150 meter ud for den italienske kyst.  

Læs også: Guide: Krydstogt for dummies

Mens myndighederne er i fuld gang med at undersøge, hvordan uheldet, som ikke burde kunne ske, men alligevel skete, melder spørgsmålet sig for de tusindvis af kommende krydstogtsrejsende: Hvad nu? Hvordan med resten af sommerens togter med skibet?

Det sker ikke ofte, men dog ind imellem, at rederier må aflyse planlagte krydstogt. For to år siden måtte Fred Olsen Cruise Lines for eksempel tage et af sine skibe ud af drift midt i vinterens højsæson og sende det på værft for at finde smittekilden til en sejlivet virus, der havde hærget om bord blandt passagerer og besætning.

Hvis krydstogtet aflyses
Hvad så? Får man sine penge tilbage for det planlagte krydstogt? og hvad med flybilletterne til og fra skibets havn?

Danske krydstogtrejsende behøver ikke bekymre sig. De er sikret refundering af alle dele af deres krydstogtrejse hvis rejsen aflyses - hvis de altså har købt alle dele af krydstogtrejsen i et dansk registreret rejsebureau. Da er rejsen nemlig en pakkerejse og alle dele omfattet af Rejsegarantifondens dækning.

Kun pakkerejser erstattes
Men hvis de rejsende f.eks. kun har købt krydstogtet i rejsebureauet og selv har sørget for flybilletten, så er det alene krydstogtet - og ikke flybilletten - der kompenseres, hvis krydstogtet ikke kan gennemføres.

Da kan deres heldigt bookede lavprisbillet, som i første omgang har givet en besparelse, ende med at blive en dyr fornøjelse, når billetten ikke kan refunderes.

Book fly og krydstogt sammen
Langt de fleste af krydstogtbureauernes kunder foretrækker da også at lade bureauerne klare hele rejsen. "Det er flertallet af vores kunder, der køber både transport til og fra skibet samt selve krydstogtet sammen," oplyser direktør Ole Kyed, Cruise.dk.

Og hos Bella Vistra Travel er det over 85 pct. af kunderne, der lader bureauet booke flybilletter sammen med krydstogtet.

"Vi vil også helst selv booke flytransporten. Vi ved af erfaring, at når der opstår problemer i forbindelse med et krydstogt, så er det i langt, langt de fleste tilfælde med fly, der mister transitforbindelser, er forsinkede osv.", siger direktør Jesper Boas Smith.