På ø-hop i Mekongfloden

I det sydlige Laos ligger Mekongfloden, her finder man 4000 Islands. De mange øer midt i Mekong indbyder til ø hop i verdens 12. længste flod.

Floden løber lige ved siden af øerne – og kan både bruges til at sejle på eller til at forsøge at fange aftensmaden i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mille Sjøgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens 12. længste flod, Mekongfloden, har sit udspring på det tibetanske plateau, og løber på sin over 4.300 km lange rejse ned mod det Sydkinesiske Hav gennem Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja og Vietnam.

Man kan opleve floden i alle landene, men vil man bo midt i floden, skal man til det sydlige Laos og de 4.000 øer midt i Mekong.

De fleste af de mange tusind øer er ikke andet end små grønne muldvarpeskud, der hist og her stikker op af den brune flod og former en labyrint, som kun vandet kender vejen igennem.

Men de tre af dem kan man bo på. Dovne i en hængekøje, dase på stranden, beundre vandfald og natur. Alt sammen med den evige strøm af floden omkring sig.

For blot 10 år siden var 4000 Islands ’off the beaten track’, og bungalows, rygsækrejsende og hængekøjer var et særsyn på de tre øer. I dag er eventyrlystne vesterlændinge en af hovedindtægtskilderne i Laos, også på Don Khong, Don Det og Don Khon, som de beboelige øer er døbt.

Don Det og Don Khon

Selv om de tre øer ligger tæt på hinanden, og Don Det og Don Khon er forbundet med en bro, har øerne hver deres særpræg og klientel.

Don Det har ry for at være på de unge rygsækrejsendes partyliste, omend det vist er et rygte, der skal tages med et vist forbehold. Der er mere myggesummen end technorytmer, og den eneste egentlig larm på Don Det er fra den ugentlige hanekamp søndag morgen.

På Don Det finder man overnatninger til under 50 kr. for en bungalow, ligesom her er mange hyggelige restauranter og barer, der står på pæle halvvejs ude i Mekongfloden.

Det eneste, man har brug for her, er en god bog og evnen til at lave ingenting – udover måske at gå en tur rundt om øen. Det tager under to timer.

Don Khon ligger lige overfor Don Det og kan også bryste sig af bungalows helt ned til Mekongfloden, og med fine farverige hængekøjer, der vugger i vinden, og fra hvilke man har udsigt til små børn, der bader i vandkanten, og voksne mænd, der fisker med kaste-net.

På Don Khon, som med et areal på 12 kvadratkilometer er lidt større end sin naboø, er der også en større variation af bungalows i den lidt mere luksuriøse ende og til priser op til 250 kr. per nat.

Her finder man også fine gamle buddhistiske munkeklostre, flotte vandfald, fritgående vandbøfler og en lille sandstrand ned til floden, hvor du kan flyde rundt som en korkprop, mens solen går ned.

Ved små bjerge og grønne rismarker

Don Khong er den største, men mindst besøgte af de tre øer. Den er 18 kilometer lang og knap 8 bred, og er man på det indre af øen, kan man næsten glemme, at den er omringet af Mekongfloden.

Øen lægger land til grønne rismarker og små bjerge, der strækker sig et par hundrede meter op over flodoverfladen, som man kan bevæge sig op på.

Der er knapt 60.000 indbyggere på Don Khong, en del af dem bor i hovedbyen Muang Khong på østsiden af øen. Det er også her de fleste turister har base.

Don Khong ligger godt 25 kilometer nord for de to andre øer, men der er masser af muligheder for at øhoppe ned ad floden til Don Det og Don Khon, hvis man da ikke bare vil cykle rundt på Don Khong – til f.eks. Muang Sen på øens vestkyst, hvorfra man har en fabelagtig udsigt til solnedgangen.

3 oplevelser på 4000 Islands:

1. Jeg er så glad for min cykel

Foto: Mille Sjøgren.

En tur på cykel er en af de største attraktioner på øerne. For bare godt 8 kr. kan man leje en cykel i et døgn og for eksempel tage turen rundt om Don Det, ind over rismarkerne, langs Mekongfloden og henover den gamle jernbanebro til Don Khon.

Herfra forbi et tempel med flotte gamle gravstatuer. Hils på munkene og fortsæt videre ud over rismarkerne og langs floden, hvor det ikke er usædvanligt at se en flok vilde vandbøfler bade lige ved siden af de lokale.

Stop ved Khon Pa Soi-vandfaldet, som buldrer ned mod de store klipper. Passér den autentiske hængebro til fods, og tro på, at den holder. Hop i vandfaldet og køl ned.

2. En tur på vandet

Foto: Mille Sjøgren.

Når man nu er på Mekongfloden, kan man ligeså godt bruge den på alle tænkelige måder. For eksempel ved at tage på delfintur, enten på en guidet tur til cirka 50 kr. eller ved at leje en kajak og selv sejle ned ad floden til området syd for Don Khon, hvor de oftest befinder sig.

En anden vandaktivitet er at hoppe i en stor gummiring og lade sig flyde langsomt ned ad floden.

Endelig kan man blive på land og ved skumringstid (hvis man kan holde myggene ud), leje en fiskestang og prøve lykken fra bredden af en af øerne.

3. Sydøstasiens største vandfald

Foto: Mille Sjøgren.

Khone-vandfaldet på Don Khon er med sit høje vandvolumen (11.000 m3 i sekundet) og stejle fald (21 meter) Sydøstasiens største vandfald.

Det koster 25.000 kip (cirka 20 kr.) at komme ind til vandfaldet og den strand, der ligger ved siden af, men det er alle pengene værd at gå de to kilometer langs det buldrende fald ned til stranden, smække fødderne op i en bambushytte, bestille en milkshake og slå et par timer ihjel til lyden og synet af det smukke buldrende vandflad.

Rygtet siger, at ingen laoter bader her, da de tror på, at vandfaldet beskytter dem mod onde ånder.