5 oplevelser i Rotorua

Den newzealandske by Rotorua er kendt for sit fokus på maoriernes kultur og for sine gejsere, syresøer og kogende mudder. Her er fem aktiviteter i Rotorua.

Hell’s Gate Spa & Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Den spruttende

 • Hvad: Hell’s Gate Spa & Park
 • Hvor: State Highway 30 i Tikitere, 20 min. fra Rotorua
 • Hvor meget: Fra 150 kr.
 • Info: hellsgate.co.nz

Smør kroppen ind i mudder, lad det sidde lidt og skyl så det halvstørknede mudder af med koldt vand. Det siges at være sundt og godt for huden. I hvert fald er der masser af turister i Hell’s Gate, der ligger lidt uden for Rotorua og er ejet af lokale maorier.

For nylig har de renoveret faciliteterne, så de små hot pools og spa-anlægget med mulighed for massage og skønhedsbehandlinger er indbydende og lækkert.

Centret ligger i en vulkansk park med voldsom termisk aktivitet, og det buldrer, brager og sprutter løs. Så voldsomt, at da den irske dramatiker, George Bernard Shaw (1856-1950), besøgte området i sin tid, følte han, det måtte være indgangen til helvede... deraf navnet.

Man kan sagtens nøjes med at vandre rundt og opleve parken, hvis man ikke vil i spa, for der er rigeligt at se på og ikke mindst lære om. Parken er inddelt i områder med forskellige geologiske fænomener og byder bl.a. på den sydlige halvkugles største varme (40C) vandfald, Kakahi.

Der kører busser fra Rotorua. Det koster 10 dollars (cirka 42 kr.), hvis man kun vil besøge parken, skal man i spa, er det gratis.

2. Den alsidige

Skyline Rotorua. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Der er plads til otte personer i hver gondol, som fører de besøgende 200 meter op ad Mt. Ngongotaha. Herfra er der en formidabel udsigt både ud over byen Rotorua og den knap 80 km2 store sø af samme navn. På toppen kan man kaste sig ud i en eller flere adrenalinfremkalende oplevelser.

En tur med luge er ganske forrygende. Her sidder man i en lille form for slæde, som man kan styre og bremse, og så går det ellers lynhurtigt ned ad de snoede, asfalterede stier takket være tyngdekraften. Også mountainbiking er populært i denne region, og man kan snildt have cyklen med op i gondolen og anvende stierne her på bjergtoppen.

Skal det være vildere, kan man prøve den 385 meter lange zipline,hvor man suser afsted, mens man klynger sig til en wire. Eller den såkaldte skyswing, hvor man sidder fastspændt i en stor gynge og kastes op i luften.

Kompleksets restaurant, Stratosfare, lægger op til en »gastronomisk rejse«og byder på et kæmpe udbud af retter. Alt fra hummere og hjemmebagt brød til grønne muslinger, retter fra Middelhavs-området, saftige steaks og tyske bratwurst. Dessert-buffeten har udover klassiske retter som creme brulée og chokolademousse også en pandekagebod og et stort ostebord.

3. Den våde

White water sledging og rafting. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Susende gennem flodens brusende vand på en lille, orange plastikslæde er man et med det våde og kølige element. Oplevelsen hedder white water sledging og er en afart af white water rafting.

Man er iklædt våddragt, svømmefødder, redningsvest og styrthjelm, og lytter man til de dygtige og erfarne guider, der grundigt forklarer, hvordan man skal »manøvrere gennem vandmasserne«, er alt godt.

Floder inddeles i farlighedsgrader fra 1 til 6, hvor 6 er den »farligste«. Kaitiaki-floden er grad 5. Har man ikke mod på selv at kaste sig ned ad floden, men alligevel gerne vil opleve Rotoruas smukke, brusende floder, kan man vælge en af flere raftingture.

Enten på Kaitiaki eller på Rangitaiki, der har områder vurderet som værende enten grad 2 eller 3. To firmaer konkurrerer om kunderne, de er lige gode, og begge sørger for transport til/fra Rotorua.

4. Den overvældende

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

 • Hvad: Wai-O-Tapu Thermal Wonderland
 • Hvor: På State Highway 5 (SH5), 27 km syd for Rotorua.
 • Hvor meget: 140 kr.
 • Info: waiotapu.co.nz

Kl. 10.15 hver dag springer Lady Knox gejseren op til 20 meter op i luften og benover alle, der står klar med kameraet og nyder synet af hende. Andre forrygende syn er de vildt turkisblå, grønne, gyldne og rustrøde små pools og søer spredt rundt i det termiske wonderland.

Farverne er også intense ved Champagne Pool, hvis navn kun skyldes søens farve og bobler, for at drikke det 74 grader varme, dampende og syreholdige vand går ikke an. Søen er skabt for ca. 700 år siden, er 62 m dyb og er sammen med gejseren to af de mest populære syn i parken.

»Bløppeløp... blop« lyder det fra den evigt aktive mudderpøl, The Mudpool. Den er den største af sin art i denne region, og nok parkens mest muntre syn. Maorinavnet for »boblende mudderpøl« betyder hoppende frøer, og man forstår snildt hvorfor.

Wai-O-Tapu er kendt som et af New Zealands mest farverige vulkanske landskaber, skabt gennem tusindvis af år. Flere ruter langs med velanlagte stier, der er nemme at gå på, fører de besøgende rundt i området.

Man opfordrer alle til at have solide, lukkede sko på og ikke sandaler, da det er et aktivt vulkansk område. Beregn min. tre timer her, og melder sulten sig, er der en udmærket café i besøgscentret.

5. Den autentiske

Whakarewarewa, Living Maori Village. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

 • Hvad: Whakarewarewa, Living Maori Village
 • Hvor: 9a Tukiterangi Street
 • Hvor meget: Ca. 120 kr.
 • Info: whakarewarewa.com

En gruppe halvnøgne mænd råber og skriger, slår sig lpå årene, spiler øjnene op og rækker tunge af turisterne, der er på besøg i Whakarewarewa the Living Maori Village. Det er en klassisk haka, en maori krigsdans, mændene af maori afstamning opfører.

Dansen er en del af det kulturelle maori-show, og giver et ret godt indtryk af, hvordan maorierne oprindeligt levede i New Zealand, da de ankom for ca. 800-1.000 år siden. Dengang, her ingen hvide mennesker var, og maorierne navngav landet Aotearoa – landet under den lange hvide sky.

Mange steder i Rotorua kan man opleve maoriernes kultur, men det mest autentiske sted er her i landsbyen. Det er nemlig ikke blot et museum for turister – 25 familier fra Tuhourangi/Ngati Wahiao stammen bor her permanent og har gjort det i over 200 år. De viser stolt rundt og fortæller om deres forfædre, livsstil og historie og forklarer, hvordan de anvender det unikke geotermiske områdes varme kilder til opvarmning, madlavning m.m.

De byder også på en hangi, et klassisk maori måltid lavet i en jordovn. Det består typisk af to slags kød (ofte kylling og lammekød), flere typer grøntsager inklusiv søde kartofler (kaldet kumara), sovs og majskolber.