Guide til 24 timer i Amsterdam

Et døgn i Amsterdam kræver stram planlægning, for den hollandske hovedstad er et overflødighedshorn af museer, butikker og restauranter.

Foto: Jacob Wendt Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

8.00
Hurtigt på med konvolutterne efter morgenmaden. Tiden er knap, for udenfor ligger Amsterdam og venter og et døgn er ikke lang tid til en storby. Godt nok en lille en af slagsen med 800.000 indbyggere. Amsterdam er rent faktisk mere overskuelig end København. Enhver effektiv tur rundt i byen foregår med sporvogn og det bedste udgangspunkt er Centraal Station. Det er knudepunktet og det er der, hvor det er let at komme hen fra lufthavnen eller fra et hotel lidt udenfor byen. Herfra går alle sporvognsruterne sydpå gennem byen.

Lige overfor stationen ligger byens største turistkontor, der har åbent fra klokken 8 til klokken 20 og der kan du købe et »I love Amsterdam«-kort, der giver fri adgang til de store museer og gratis ture rundt med sporvognene. Prisen er kun 38 Euro for et døgn, og de 285 kroner er hurtigt tjent hjem, da indgangen til hvert af de store museer alene koster omkring 100 kr. Der ud over er der forskellige rabatkuponer bag i et medfølgende hæfte og det hele er bygget meget brugervenligt op. Sørg lige for at få et bykort med oveni, så du har overblik over sporvognsruterne og hovedgaderne.

9.00
Det stærkeste minde fra min barndoms tur til Amsterdam er Anne Franks hus. Turen dertil går med sporvogn nummer 13 eller 17 og du skal stå af ved Wetsermarkt. Fremvisningen af baggårdslejligheden, hvor en jødisk pige på kun 13 år skrev en indfølt og levende dagbog under Anden Verdenskrig, er et must og derfor er det en god idé at tage derud tidligt på dagen, så man undgår de ofte meget lange køer. Museet er renoveret og der er fin plads til de mange mennesker.

Følelsesmæssigt slår historien stadig hårdt. Siden jeg var der sidst, er der lagt et sjældent filmklip af Anne Frank ud på Youtube og hendes historie er gribende. Hun døde af tyfus to måneder før krigen sluttede. Forfatteren Primo Levi, der selv overlevede et ophold i en koncentrationslejr, har formuleret sig meget rammende om Anne Franks historie. »Anne Frank rører os mere end talrige andre, der har lidt lige så meget som hende, men hvis ansigter er forblevet i skyggen. Måske er det bedre sådan. Hvis vi var i stand til at tage alle lidelser fra alle de andre ind, ville vi ikke være i stand til at leve«.

Mere info: annefrank.org og youtube.com/watch?v=4hvtXuO5GzU

11.00
Efter den rystende oplevelse er det tid til en forfriskning. Siden jeg var der sidst, er Amsterdam blevet fyldt med små orange italienske biler eller forvoksede cykler, hvor der sælges is og capuccino. Sådan en stod der ikke langt fra museet og da det var hedebølge som alle andre steder i Europa i juli måned, valgte jeg en vaffelis til tre Euro. Et hurtigt blik på bykortet viser, at jeg må et par stop tilbage med sporvogn nummer 14, hvor jeg rammer hovedlinjen sydpå.

Jeg står af ved Paleis og tager en nummer 2 til museumspladsen, hvor både Rijksmuseum og Van Gogh museet ligger. Der er også en legeplads, nogle caféer og et fremtrædende monument med bogstaverne A-m-s-t-e-r-d-a-m, men jeg har ikke tid til mere end at tage et foto, for tiden er knap.

Næste: Van Gogh Museum og shopping