Bo på Amsterdams kanaler

Sommerhus eller storbyferie? En husbåd i Amsterdam kan være svaret. På denne måde kan man veksle mellem sightseeing i den hektiske hovedstad og afslapning på kanalerne.

Husbådene findes både som flydende huse og historiske pramme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drop hotelværelset i Amsterdam. Spring i stedet ombord på en husbåd og nyd at være i øjenhøjde med byens berømte kanaler.

Se også: Kokain skjult som flymad

Den eneste risiko er, at man hygger sig så meget ombord, at man ikke får set resten af den hollandske hovedstad, for en husbåd er meget mere end et sted at sove.
Rejseliv.dk ankom med tog til Amsterdams centralstation medbringende en kuffert på hjul og adressen på den reserverede husbåd. Husbåde har adresse efter gaden langs kanalen og nummer efter ejendommen udfor husbåden. Vi begav os afsted til fods med kufferten på træk, og efter en halv times betagende vandring på kryds og tværs af Amsterdams historiske kanaler nåede vi frem. På kajen ovenfor husbåden bød en masse blomstrende krukker velkommen.

Blue Wave er en husbåd, men den minder om et dansk fritidshus på pontoner, og den vippede ikke det mindste, da vi trådte om bord. Ejeren Hans bød hjerteligt velkommen, hængte vores jakker på bøjle og gav en hurtig rundvisning, før han førte os ud på den flydende terasse, der vippede en anelse. Terassen er omkranset af blomsterkrukker og bambushæk, der giver fornemmelse af sommerhus. Her bød Hans på te, kaffe, dadler, cashewnødder og gode råd til sightseeing. Alt imens vi indsnusede kanalstemningen og betragtede husbådens store vinduespartier og ænderne, der svømmede langs terrassen.

Man lejer sig ind på husbådene som Bed and Breakfast, men i mange tilfælde har man faktisk det hele for sig selv. Det havde vi også på Blue Wave – bortset fra en tilstødende båd, som Hans’ kone bruger til kurser for hollandske erhvervsledere, der skal forhandle med tyske forretningsforbindelser. Så bliv ikke forskrækket, hvis du hører en diskussion på tysk; det er rent skuespil med Elisabeth, der er fra Østrig, i rollen som retlinet tysker, mens de hollandske virksomhedsledere indtager den mere rummelige hollandske attitude.
Vi hørte nu ingen tyske diskussioner, men så dog et par papirflyvere fra nabobådens børn.

Morgenmaden sørgede ejerne for i form af råvarer, som vi selv tilberedte. Sådan fungerer det på mange husbåde. Andre husbåde tilbyder »Bed and breakfast without breakfast« og henviser til hyggelige cafeer i nærheden, hvor man så kan spise for egen regning. Så inden du booker, er det en god ide at tjekke, om du får hele båden, og sikre dig, hvordan det forholder sig med morgenmad.
Vi fik masser af tips til gode restauranter i lokalområdet, men besluttede os for at hente take-away, så vi fik mest mulig tid til afslapning ombord. Maden hentede vi på en restaurant, der laver mad fra Surinam, en tidligere hollandsk koloni i Sydamerika. Vi spiste blandt andet krydrede pandekager med karrykylling på kanalen med udsigt til ænder og beroligende skvulpende vand.
Efter maden var det tid til at nyde stemningen fra terrassen; broer, både og belysning spejlede sig i den blanke kanal, mens vandet klukkede mod kanalens bred og aftenluften afkølede huden.

Omsider var det sengetid på husbåden, der er indrettet med to værelser med dobbeltseng og en stue med åbent køkken. Badeværelset er lille men rummer dog et badekar, der har gjort et indhak i det største af soveværelserne. Hvis man åbner vinduet i soveværelset, kan man høre vandet klukke mod husbåden og den fjerne lyd af byliv. Jeg lukkede vinduet og sov uden anelsen af bølgegang.

Rejseinfo:
Den husbåd, vi boede på, Blue Wawe, har næppe sejlet for andet end slæb de seneste mange år, men Amsterdams udvalg af husbåde spænder vidt fra feriehuse på pontoner til de historiske pramme som Captains Place, hvor motor, styrehus og ydre fartøjsfacade er bevaret, så vinduerne udgøres af fartøjets koøjer. Captains Place ligger ved byens nye havnefront omgivet af moderne arkitektur.

Amsterdam har 165 kanaler med omkring 2.500 husbåde. Husbådene er ejede af lokale, men heldigvis udlejer flere af dem deres husbåd til turister. At leje en husbåd svarer til at leje et sommerhus eller en lejlighed. Derfor er det normalt, at man mindst skal leje husbåden i tre dage. De husbåde, der udlejes, er spredt ud over Amsterdam, så man kan bestemme, om man ønsker at ligge i centrum, på havnefronten eller i en af de mere rolige kanaler i yderkanten af centrum, hvor der hverken er kanalrundfart eller nysgerrige turister, der farer rundt og tager billeder. Det er jo ikke alle Amsterdams turister, der har egen terrasse.

Prisen afhænger af sæson, antal personer og antal overnatninger. De præcise priser fremgår, når man vælger tidspunkt. Men typisk fås husbådene for under 1.0 00 kr. for en overnatning for to personer, og der er som regel et minimum på tre overnatninger. Det er en god idé at booke i god tid, da der er stor efterspørgsel i højsæsonen (forår og sommer).