Guide: 5 ting du skal opleve i Amsterdam

Med sine mange hyggelige kanaler, indbyggere på cykel, hippe caféer, storslåede museer og spændende spisesteder er Amsterdam i virkeligheden alt det, København har ambitioner om at være.

Foto: Michael Kooren/REUTERS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu har al virakken lagt sig, efter at Willem-Alexander i sidste måned overtog den hollandske trone efter sin mor, den tidligere Dronning Beatrix, og du kan roligt sætte kursen mod Amsterdam.

Den hollandske hovedstad (ja, ja – vi ved godt, at regeringen og parlamentet har til huse i Den Haag) er nemlig en af de dejligste byer at tilbringe en forsommer-weekend i.

Med sine mange hyggelige kanaler med flotte huse, indbyggere på cykel, hippe caféer, storslåede museer, spændende spisesteder og generelt behageligt afslappede stemning er byen i virkeligheden alt det, København har ambitioner om at være.

Det er hårdt sagt, men når du selv har været i Amsterdam, kan du jo se, om ikke der er noget om snakken.

Der er et hav af ting at foretage sig i byen, men vi tøver ikke med at anbefale disse:

Husbådene

Man skal være gjort af sten for ikke at synes, at noget af det hyggeligste i verden må være at bo på en af de cirka 2.500 husbåde, der skvulper rundt i Amsterdams 165 kanaler. Der er ikke meget plads til designerkøkkerner ombord, men til gengæld kommer man tæt på hinanden på en god måde. Og bliver det fór tæt, kan man jo bare fortrække til dækket i ensom majestæt. Heldigvis er der masser af muligheder for at leje en husbåd til ferien.

Info: houseboathotel.nl

Caféerne

Amsterdam er berømt/berygtet for sine  særlige coffee-shops, hvor man ud over kaffe også kan købe og ryge canabis. Men forhåbentlig er der flere turister, der også får øjnene op for de mange andre, og mere traditionelle, caféer og barer, byen huser. Lige fra gamle sømandsværtshuse, over caféer/spisesteder med etniske rødder til de mange så-smart-at-vi-næsten-ikke-kan-komme-til-klubber.

Info: papeneiland.nl/en

Rembrandt

Er du typen, der uafladeligt siger »Sku’ det nu være kunst?«, må du lige forbi Rembrandts mesterværk »Nattevagten«, der efter ti års eksil i en sidefløj er tilbage i de nyrenoverede udstillingsrum på Rijksmuseum, der huser en overflod af fremragende flamsk kunst. Og hvis du stadig siger »Man kan jo ikke se, hvad det ligner«, må du kalde mig Jens Jørgen Thorsen.

Info: rijksmuseum.nl/en

Anne Franks hus

Er det dit første besøg i Amsterdam, skal du også forbi Anne Franks hus i Prinsensgracht 263 og se det sted, hvor den jødiske pige og hendes familie – desværre forgæves – gemte sig for nazisternes jødeforfølgelser under Anden Verdenskrig, og hvor hun skrev sin berømte dagbog, fra hun var 13 til 15 år. Og lad nu være med at være Justin Bieber-smart og skrive i gæstebogen, at hvis hun levede i dag, var hun nok blevet FCK-fan. Det er SÅ dårlig stil.

Info: annefrank.org

En cykeltur

Årtier før københavnerne opfandt det skøre buzz-ord »copenhagenizing« om at gøre en by cykelvenlig, havde Amsterdams indbyggere levet hele liv på to hjul. Jep, den hollandske by var Europas cykelhovedstad, mens København stadig slingrende rundt med støttehjul, og i dag er den bedste måde at opleve Amsterdam stadig at leje en cykel og så bare fræse af sted ligesom alle de andre. Og byen har masser af muligheder for netop det, så op på hotellet (eller ned i husbåden) med kufferterne og af sted med dig.

Info: amsterdam.info/transport/bike-rentals

samt hvis du absolut vil: copenhagenize.com

Læs også: Guide: 5 nye museer i Amsterdam