Efterlad kun dit fodaftryk på Tobago

Alle caribiske øer er vist smukke. Men ikke alle er så uspolerede som Tobago, der lever op til alle forventninger, og tager livet stille og roligt.

Foto: Fridmar Damm.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med sine fabelagtige strande og varierede natur, hav og koralrev, musikken, den gode mad og de cool, men smilende »tobagonians« er lillebror Tobago i republikken Trinidad & Tobago faktisk lige, hvad en vintertræt dansker trænger til.

Næste: De bedste strande på Tobago

Her er stress et fremmedord, solen skinner og indbyder til at »lime« (udtales: »lajme«), som bare betyder, at man skal slappe af og/eller feste og nyde livet. Gerne hele dagen og måske  natten med. Er det ikke derfor, man er kommet?

Men okay, man skal ikke dase alle dagene væk i det varme klima – dertil er der for meget at se. Regnskoven, kakaoplantagen Tobago Cocoa Estates, bådturene, det lokale liv rundt omkring på øen, vandet og alt det, man kan gøre i og på det - og naturen i det hele taget, som svulmer af grøn frodighed.

Nu ligger landet heldigvis sådan, at køreturene rundt på øen i vidt omfang foregår langs kysterne på begge sider af øen og dermed de allerskønneste strande, så sightseeing og »liming« kombineres snildt. Man kan også krydse over bjergkæden og via regnskoven. Højeste bjerg er ca. 600 m.

Fantastisk dyreliv
I tidernes morgen var Tobago en del af det sydamerikanske kontinent og har derfor et dyre- og planteliv, der er helt ude af proportioner med dens beskedne størrelse. Her er tusindvis af forskellige planter og dyr som øgler, firben, frøer, flagermus, bæltedyr og skildpadder. Flere hundrede fuglearter og sommerfugle. Skildpadderne kan ses på nogle af strandene, når de lægger æg fra marts til august. 

Øens midte består af vulkanske bjerge og regnskov. The Main Ridge Forest Reserve er den ældste fredede naturpark på den vestlige halvkugle, deklareret som sådan allerede i 1776.

Hele vejen rundt er Tobago omkranset af den ene fine strand efter den anden. På østsiden ligger Det caribiske Hav med de hvide og gyldne strande. På den vestlige side ligger Atlanterhavet, der er mere klippefyldt og turbulent.

Speyside og Tyrrels Bay er øens centrum for dykning. Tobago er en førsteklasses dykkerdestination med nogle af de flotteste koralrev i verden, der ligesom alle andre steder er sårbare og absolut ikke må berøres af hverken hænder, (svømme)fødder eller krop. Her er myriader af tropiske fisk, delfiner, blæksprutter, skildpadder, hvaler og ufarlige (siges det) hajer. 

Her ligger også Goat Island og Little Tobago, som også kaldes også Bird of Paradise Island. Dette her er ikke blot et paradis for livsnydere og dykkere – også ornitologer har en rigtig meget at rejse efter, bl.a. kolibrier,  papegøjer og andre fugle med eksotiske navne som nationalfuglen Cocrico. Goat Island er et fuglereservat med pelikaner og andre søfugle.

Meget kan opleves bare ved at snorkle, især på den caribiske side, ligesom man kan sejle ud i både med glasbund for at se det hele lidt fra oven. Det kan man bl.a. gøre fra Buccoo, Pigeon Point og Store Bay nede i syd. Men det er nok ikke helt det samme.

Intakt idyl
Ikke alle strande har faciliteter som café, butik og redningsudstyr, men ligger afsides og med masser af plads, og som de stolt skriver i turistbrochurerne: Ikke et højhushotel i syne. På Tobago opfordres man derfor til at komme forberedt og især til ikke at grise. Som det hedder: »Tag ikke andet end billeder og efterlad ikke andet end fodaftryk«. Øen skulle gerne vedblive at være, som det siges så godt med dette engelske slogan: »Clean, green and serene«. På dansk knap så mundret, men altså »Ren, grøn og rolig«.

Næste: De bedste strande på Tobago

Det charmerende ved Tobago er netop den uspolerede harmoni. Naturskønheden får lov at fylde mest, og strandene er ikke plastret til med hoteller, butikker og restauranter. Her er en afslappet og easygoing stemning, simpelt hen fordi det afspejler indbyggernes egen mentalitet. Selv om turismen betyder utrolig meget, og mere end halvdelen af arbejdsstyrken arbejder i den branche (ca.15.000 mennesker), så mærker man det kun på den behagelige måde. At der er de faciliteter, man som turist trods alt værdsætter, men også en autenticitet og en hverdag, der er til at få øje på.
Øens økonomi drives af turismen, men der skal ikke drives rovdrift på den.

Mange festivaler
Hovedstaden Scarborough ligger sydligt ud mod Atlanterhavet og har omkring 4.700 indbyggere. Udover det lokale liv er her ikke mange menneskeskabte seværdigheder, udover Fort King George og dets museum på toppen af bakken over havnen, hvorfra man på to timer kan sejle til hovedøen Trinidad godt 35 km væk.

Tobagos godt 55.000 indbyggere er for de flestes vedkommende efterkommere af afrikanske slaver, der i slutningen af 1600-tallet blev bragt hertil for at arbejde i sukker-, bomulds- og indigoproduktionen. De kulturelle rødder holdes i hævd, og hvert år i juli afholdes The Heritage Festival og Blue Food Festival, ligesom der holdes rigtig mange andre festivaler, hvor både de lokale og turisterne nyder livet.

Selv oplevede jeg årets jazzfestival, der fra sin vante plads i byen Plymouth var blevet flyttet til Pigeon Point Heritage Park tæt ved stranden og ikke langt fra øens lufthavn. Her var en række gode verdensmusiknavne, lokale som Caribbean INXS og fra andre caribiske øer, og internationale navne med George Benson som det helt store trækplaster.   

Foruden koncerterne her var der også »Jazz on the Beach« ved Mount Irvine Bay og oppe ved Speyside på begge weekenddage. Alt var flot og festligt arrangeret.

Tag danseskoene på, slip sjælen løs og nyd livet. Det kan være rigtig sjovt, især hvis man har nogen at følges med og ikke parkerer hele hjernen henne på hotellet.

Næste: De bedste strande på Tobago