Det ukendte Thailand

Thailand er meget mere end Bangkok, Phuket og Koh Samui. Rejseliv har fundet 10 eventyrlige thailandske rejsemål væk fra de allermest velbesøgte turistruter.

Foto: Michael Töpffer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vilde Nan mod nord
Provinsen Nan i det nordlige Thailand har længe været et uopdaget rejsemål for vestlige turister, mens thaierne selv i årevis er kommet til Nan for at opleve den rene natur og det dramatiske landskab.
Men ganske langsomt er Nan ved at udvikles til et eventyrrejsemål for nysgerrige vesterlændinge. Her findes Thailands måske bedste riverrafting og her er mulighed for fantastisk trekking i bjergene.

Nan-området minder lidt om den meget besøgte by Pai – som den så ud for ti år siden inden turiststrømmen. Nan ligger i en dal mellem enorme bjergmassiver. Her findes seks nationalparker, hvor den mest kendte, Doi Phukha, kan prale af 2.000 meter høje bjerge.

Transport: Flyruter mellem Bangkok og Nan åbnes og lukkes i et væk. I skrivende stund findes kun fly mellem Chiang Mai og Nan, en tur på 55 minutter i et lille propelfly. Bus fra Chiang Mai eller Chiang Rai tager seks timer gennem masser af hårnålesving.
Ophold: I Nan findes nogle få hoteller og et par vandrehjem. Største hotel er Dhevaraj Hotel med priser fra ca. 180 kr. per nat.
 
Det magiske tempel
Et af de vigtigste og mest imponerende templer i Khmer-stil i Thailand er Phanom Rung i provinsen Buriram. Det er et hindu-tempel dedikeret til guden Shiva og bygget mellem årene 900 og 1200 – og meget dramatisk beliggende på en gammel vulkan.
Men templet er ikke kun kendt for sin smukke arkitektur og sandstenene, som er farvet af vulkansk aske. Templet er også hjem for et spændende naturfænomen.

Templet er så perfekt bygget, at to gange om året lyser en solstråle gennem alle templets 15 døre. Det sker ved solopgang og ved solnedgang og indtræffer sædvanligvis i starten af april og en dag i oktober. Så hele templet er faktisk en gigantisk kalender.
I forbindelse med fænomenet i april holdes en festival på tempel-området med udstillinger og religiøse og kulturelle ceremonier. Festivalen har været holdt de sidste 800 år.

Transport: Tag en bus fra Bangkok til enten Korat (nakhon Ratchassima), Buriram eller Surin. Her fra må man tage en tuk-tuk, leje en motorcykel eller hoppe på en organiseret dagsudflugt.
Ophold: Der findes masser af hoteller i de nævnte byer. Under festivalen i april bliver der trængsel, så find et hotel i god tid.

Samphanbok – Thailands Grand Canyon
Lige der, hvor den mægtige Mekongflod rammer provinsen Ubon Ratchathani i det nordøstlige Thailand, snævrer floden ind og vandet hvirvler ind gennem en række eventyrlige klippeformationer, som man har døbt Samphanbok. Klipperne er formet af årtusinders erosion, og kraftige hvirvelstrømme har formet runde huller i et område over 10 kvadratkilometer. »Samphan« betyder tusind og »bok« hul – det siger lidt om antallet af huller i klipperne.

I den tørre tid, når vandstanden er lavest, er klipperne mest synlige, mens store dele af området ligger helt under vand fra august til oktober, hvor regntiden rammer området.
Mekongfloden har gennem årene gravet sig dybt ind i bjerget, og er man her, bør man unde sig selv en bådtur på floden for rigtigt at kunne opleve det thailandske naturfænomen.

Transport: Man kan rejse til Ubon Ratchathani med bus, tog eller fly fra Bangkok. Herfra kan man deltage i en arrangeret tur til Samphanbok eller man kan tage bus, taxa eller leje en bil og selv rulle videre til landsbyen Songkhon, hvorfra der er cirka 30 kilometer til Salueng, hvor man kan hoppe på en bådtur.
Ophold: I Ubon Ratchathani findes hoteller i alle prisklasser. I landsbyen Songkhon kan man indlogere sig på Songkhon Resort til cirka 80 kr. per nat.

Thailand set fra toget
Thailands jernbanenet er gammelt, temmelig slidt, og har ikke været under en renoverende hånd i over 50 år. Men det er netop en del af charmen ved en togrejse gennem det langstrakte land.
I dag er der over 4.000 kilometer jernbaneskinner, som forgrener sig over det meste af Thailand. De fleste turister hopper på toget i Bangkok og kører til enten Chiang Mai i nord eller til Hua Hin i syd, men vil man på nye eventyr, er der masser af andre muligheder. Stig f.eks. på toget, der kører mellem Kaeng Khoi og Bua Yai i det nordøstlige Thailand, og oplev smalle broer, små øer og en tur forbi den enorme Pa Sak Jolasid dæmning, hvor toget normalt stopper for at lade turister – og lokale – stå ud og forevige synet.

Er man mere til tog, der for alvor tilhører fortiden, kan man fire gange om året, 26. marts (jernbanens dag), 12. august (mors dag), 23. oktober (den tidligere kong Chulalongkorn’s dødsdag) og 5. december (Fars dag), komme med på en såkaldt vintage-rejse, når fire gamle damplokomotiver sættes i drift på ruten mellem Bangkok og Ayutthaya.

Tranport: Det er billigt at rejse med tog i Thailand. En to timer lang tur med veterantoget koster ca. 30 kr., mens den godt fire timer lange tur mellem Kaeng Khoi og Bua Yai kan koster fra 50 kr., afhængig af hvilken klasse, man vil rejse på.

Phu Kradung plateauet
Der findes masser af romantiske steder i Thailand, et af dem, der er blevet ophøjet til noget særligt i den sammenhæng er nationalparken Phu Kradung, hvor naturen har formet det 1.300 meter høje bjerg midt i området som en klokke.

Selve plateauet er godt 60 kvadratkilometer stort, frodigt område med planter, der er sjældne for det ellers tropiske Thailand, og et dyreliv, der heller ikke findes voldsomt mange andre steder i landet. Begge deles tilstedeværelse her skyldes højslettens beliggenhed, der gør, at gennemsnitstemperaturen er kun godt 15 grader, og i årets koldeste måneder på disse kanter – december og januar – er frostgrader ikke ualmindeligt. Nationalparken er populær blandt thaierne, især studerende, som kommer her for at campere. Dog ikke i regntiden mellem juni og september, hvor Phu Kradung er helt lukket.

Transport: Phu Kradung ligger i den sydlige del af provisen Loei i det nordøstlige Thailand. Tag f.eks. bussen til byen Khon Kaen og herfra med bus eller taxi til Phu Kradung.
Ophold: For at få mest ud af opholdet i nationalparken (turen hertil tager en del tid) bør man overnatte en enkelt gang. Er man ikke til camping, kan man checke ind på et af hotellerne lige uden for parken. Pris per nat fra 150 kr.

Songklah – Thailand, som det var engang

De fleste udenlandske turister, der kommer til Thailand, følger i hinandens fodspor, oplever de samme ting, bor de samme steder, rejser ad de samme ruter. Og formentlig af den grund har stort set ingen oplevet, set eller rejst forbi den pittoreske landsby Songklah lille by i det  sydlige Thailand.

Songklah er noget så sjældent som en almindelig thailandsk by uden udenlandske turister, natklubber, sexbarer, og hvad der ellers følger med af knap så idylliske etablissementer, når masseturismen trækker sit spor hen over en by. Derudover er der det ganske specielle ved Songklah, at man her finder store mængder kunst, som man bl.a. kan se langs strandpromenaden. Og er man ikke til det, kan man leje en cykel og trille langs de brede boulevarder og gennem de mange parker.

Transport: Fly fra Bangkok til Hat Yai, derfra med taxi eller bus i en halv times til til Songklah.
Ophold: Der findes to store hoteller i Songklah, BP Samila Beach Hotel og Pavilion Hotel Songklah, begge med værelser fra 200 kr. per nat. Derudover er der netop åbnet et guesthouse.

Chumpons uberørte strande
Der er en udbredt opfattelse, at for at finde gode strande i Thailand skal man ud på en af de mange øer. Det betyder, at øerne kan være ubehageligt overrendte af mennesker, når alle valfarter til dem.
I stedet kan man gøre det modsatte – blive på fastlandet og for eksempel tage til Chumpon et par timers rejse syd for Hua Hin. Her er der meget få turister, kun få hoteller, og ingen offentlig transport til og fra. I stedet får man et tocifret antal kilometer hvidt sand og palmestrand og et par få fiskerlandsbyer uden turist-virak.

Transport: Lej en bil, eventuelt med chauffør, i Hua Hin og kør et par timer sydpå. I Chumpon drejer man fra hovedvejen og triller langs kysten.
Ophold: Der findes flere hoteller i forskellig prisklasse langs kysten. Check f.eks. ind på Chumpon Cabana, hvor et værelse koster fra 250 kr.

Vinrejse i Monsunland
Det ligger muligvis ikke lige for, men Thailand er i dag et vinproducerende land og har været det siden midten af 1990erne, hvor de første vinstokke begyndte at skyde op. De thailandske druer har dog stadig langt op til niveauet i Bordeaux og Barossa Valley, i stedet slår vinbønderne i Thailand sig op på den oplevelse det kan være at smage på vin på en vingård midt i troperne.

Området omkring Khao Yai Nationalpark et par timers kørsel nordøst for Bangkok, anses for at være Thailands Napa Valley, selv om provinsen Loei længere mod nord har en større produktion. Man kan tage på vinrejse i Thailand i begge områder, på flere af vingårdene i både Loei og i Khao Yai Nationalpark kan man udover at prøvesmage overnatte. Village Farm nær Khao Yai Nationalparken afholder i slutningen af februar endvidere en vinfestival.

Transport: Khao Yai kan nås med bus fra Bangkok. Man får dog formentlig mest ud af at deltage i en arrangeret vinrejse fra Bangkok, hvor både overnatning og prøvesmagning er inkluderet i prisen.
Ophold: Check for eksempel ind på Village Farm fra 400 kr. per nat.

Milevid udsigt fra klippen
Chiang Rai-provinsen er den nordligste af Thailands provinser – og usædvanlig rig på storslåede naturoplevelser. At stå på Phu Chi Fah-klippen, der er kåret som en af Thailands Syv Underværker, er måske den største oplevelse af alle.

Blandt thaierne er det populært at komme her og overnatte en enkelt nat i telt, så man næste morgen kan vågne over tågen og se solen gå op i bjergene over horisonten. Heroppe er det svalt og skønt, og kommer man i den knap så varme periode, så husk en trøje.
Klippen ligger mod grænsen til Laos med Mekong-floden buldrende dybt nede. Den ligger afsides, så regn med en dagstur fra Chiang Rai.

Transport: Deltag i en organiseret tur fra Chiang Rai eller kør selv. Turister med tilbøjelighed til køresyge bør dog ikke tage turen, for vejen er meget stejl og med mange hårnålesving. I ferieperioder er her rigtig mange turister.
Ophold: Vil man overnatte, findes der mange småhoteller og vandrehjem ved foden af klippen.
 
Thailands eget Atlantis
Under vandet i den store Khao Lem-sø i Kanchanaburi-provinsen et par timer vest for Bangkok ligger et helt tempel. Man kan undres over, hvordan det er havnet der, men der en enkel forklaring:
For mange år siden opførtes en dæmning, Khao Lem-dæmningen på 1019 meters bredde og 92 meters højde, til et vandkraftværk, og da den store sø blev fyldt op, endte flere bygninger på søens bund.

Søens vandmængde skifter dramatisk gennem årstiderne, og til tider er bygningerne over vand, andre gange under.
Vil man udforske templet, så kør mod Burma-grænsen og byen Sangklah Buri, som er et populært weekendmål for Bangkoks indbyggere – her er luften sval og skøn.
Lej en båd og kig på templet i søen. Tilbage på hotellet spiser man den gode fisk, der fanges i søen, og har man lyst, kan man gå en tur på Thailands længste træbro, den 850 meter lange Uttamanuson-bro, som binder søens to sider sammen.

Transport: Sangkla Buri nås med bus fra byen Kanchanaburi, hvor man er kommet med bus eller tog fra Bangkok.
Ophold: Der er flere hoteller og resorter i Sangkla Buri, både i byen og ved søens bred. Det er også populært at bo på tømmerflåde – tjek ved træbroen, hvor tømmerflåderne ligger fortøjet.

Læs også: Backpacking med børn i Thailand