Dansk gourmet-vinbonde i Californien

Terrorangrebet mod World Trade Center i 2001 fik danske Peter Work til at skifte et hæsblæsende karrierejob ud med en tilværelse som biodynamisk vinbonde i Californien. Her producerer han vin, som serveres på danske gourmetrestauranter.

Den danskfødte vinbonde Peter Work har aldrig fortrudt sit karriereskift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nina Rølle
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med filmen Sideways fra 2004, at den fornyede interesse omkring druen pinot noir blev vakt, og at Santa Barbara County for alvor kom på vinlandkortet.  Det har den danske vinbonde, Peter Work, nydt godt af.

Læs også: Film, der giver dig rejsedrømme

»Pinot noir-salget steg med 68 procent i USA efter den film. Det har betydet, at vi kan tage mere pr. flaske, og det kommer vinen til gode, fordi vi så har mulighed for at gøre det bedste for vindyrkningen,« siger Peter Work, som sammen med sin kone Rebecca ejer vingården Ampelos i Lompoc vest for Solvang.

Fra Århus til Californien
Oprindeligt kommer Peter Work fra Højbjerg ved Århus, og at han skulle ernære sig som vinbonde i Californien, lå ikke i kortene, da han i 1988 rejste til New York, efter han havde fået en forsmag på mulighedernes land under et studieophold, hvor han læste på Princeton University i New Jersey.

Med en uddannelse som civilingeniør og en HD-eksamen i bagagen fik han job som systemkonsulent for Price Waterhouse i New York og senere som IT director hos Walt Disney Company i Los Angeles, inden han i 1999 sammen med sin kone og nogle venner startede eget firma med speciale i human ressource.

Efter et halvt år kunne firmaet underskrive en kontrakt til 600 mio. dollars med British Petrol i London og siden fulgte Bank of America. I 2000 blev det succesfulde firma børsnoteret – året efter solgte Peter Work og konen deres andel, kvittede det mondæne liv med hurtige biler, italienske jakkesæt, stor villa og sejlbåd i Long Beach ved Los Angeles og startede på en frisk på en vinmark i Santa Rita Hills.

Terrorangrebet gjorde udslaget
Katalysatoren var terrorangrebet mod World Trade Center 11. september 2001.

På det tidspunkt rejste Peter Work hver uge på forretningsrejse til New Ark og havde en del møder på Wall Street på Manhattan. Efter planen skulle han 11. september være ankommet til World Trade Center klokken 8.45 og så spadsere videre derfra til Wall Street. Men mødet blev aflyst, og da det første fly kl. 8.46 ramte det første tårn, befandt Peter Work og hans kone sig i Newark Lufthavn.

Oplevelsen fik ægteparret til at tage deres hektiske liv op til revision.

»Vi havde gennem mange år levet et liv i overhalingsbanen, og det fik os til at tænke over, hvad det egentlig var for nogle værdier, vi søgte,« fortæller Peter Work, som et par år tidligere havde købt et 33 hektar stort stykke land med ingenting i Santa Rita Hills 15 kilometer fra Stillehavet.

De første druer
I 2002 flyttede ægteparret ind i deres nyopførte hus, og to år senere kunne de høste de første druer. Vinranchen i de bakkede omgivelser danner i dag rammen om hele deres liv, og de er med i alle dele af processen.

Fra morgen til aften går de rundt i vinmarkerne sammen med deres tre glade, halvtykke brune labradorhunde – når ikke lige de ude for at markedsføre deres vin, som bliver solgt i seks amerikanske stater og i Danmark, hvor flere gourmetrestauranter har Ampelos på vinkortet bl.a. Søllerød Kro.

Det er særligt pinot noir druen, Peter Work har kastet sin kærlighed over – »kongen af de blå druer«, som han betegner druen. Han producerer i alt otte vine – seks røde, en hvid og en rose – og landbruget bliver dyrket efter Rudolf Steiners principper, og produktionen, som årligt leverer 50.000 flasker vin, er således biodynamisk og økologisk.

Om han savner jetset-livet?

»Jeg troede måske nok, vi ville komme til at kede os… Tidligere så jeg frem til at kunne holde weekend, men sådan tænker jeg slet ikke mere. Nu består ugen af syv gode dage,« lyder det fra den biodynamiske vinbonde.

Hver lørdag kan man komme til wine tasting hos Peter Work på vingården Ampelos i Lompoc mellem 11-16.

Læs mere på www.ampeloscellars.com