5 måder at opleve London

Når undergrunden, dobbeltdækkerne og de guidede gåture ikke længere giver det helt store sus, er det på tide at finde nye veje gennem London. Her er vore fem bud.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den retro-kvikke

Hvad: Guidet tur i en Classic Mini Cooper
Fordel: Sjov og fleksibel
Husk: Højst plads til tre
Info: smallcarbigcity.com

Den er ganske petite, den polerede Classic Mini Cooper, som den holder og venter mellem de store taxaer uden for hotellet. Og det er som at sætte sig ned i en velholdt lille æske med patina og fornemt træværk på instrumentbrættet, nummeret tættere på vejbanen end alle andre biler.
Kvikt smutter vi gennem trafikken, mens folk smiler, peger og tager billeder, som var man en anden turistattraktion. De entusiastiske unge guider tilbyder temature som »Royal London« eller »The Italian Job« i deres lille flåde af velholdte Classic Mini Cooper’ere.

»Og så er vi alle vældig charmerende,« ler min chauffør, Alastair Bruton, og fortæller, at flere gæster har friet på en »Romantic«-tematur. Med Barry White på anlægget, tæpper at putte sig i på bagsædet, fyldte chokolader og champagneglas. Flasken medbringer man selv, og hvorfor ikke åbne den, når turen runder St. Paul’s Cathedral, hvor de royale bryllupper står?
Du kan også booke en Mini Cooper en halv dag, helt efter eget ønske.
»Vi indretter os efter folk, for nogle vil have historiske facts, mens andre beder om tips til de bedste restauranter og natklubber, eller vil rundt til hippe vintagebutikker,« forklarer Alastair. Ture fra 54£ pr. bil.

Den billige

Hvad: Lejet bycykel
Fordel: Nem og billig
Husk: Pas på i trafikken
Info: tfl.gov.uk

At snuppe en cykel gennem London er en kæk løsning, der kræver vovemod, sikker sans for navigation i venstre-trafik – og cykelhjelm. Men hvor ofte har man ikke siddet bomstille i en dyr taxa og set misundeligt ud på cyklisterne, der suser forbi i ekspresfart?
»Snup en cykel«-idéen er enkel: Overalt i London finder du »Barclays Cycle Hire«med stribevis af ens bycykler fastlåst i stativer. Det koster 1 £ i grundgebyr at befri cyklen, og straks er man af sted på egen hånd.
Man bruger sit kreditkort, og betaler siden efter hvor lang tid, man har brugt cyklen. Så efter endt sightseeing, sætter du cyklen tilbage i en hvilken som helst Barclays-central i byen, hvorefter prisen trækkes på dit kort. Cykler du mindre end en halv time, er det gratis (udover grundgebyret), mens du slipper med 1 £ for en time og 6 £ for to timer. Derefter bliver det pænt dyrt, så hvis du vil cykle mere end en halv dag, skal du vælge en anden cykel-udlejer.

Det er sjovt, og skønt de ikke er fnuglette racere, er Barclays-cyklerne glimrende, hvis man kun skal køre på dem i et par timer. Men lov mig nu at holde dig væk fra Oxford Street i myldretiden ... Hent i stedet et par af de mange gode kort med forslag til velegnede cykelruter i byen. De kan downloades gratis på følgende hjemmeside:

Den lækre

Hvad: Eksklusive vogne med chauffør
Fordel: Top luksuriøst
Husk: At nyde hvert minut
Info: claridges.co.uk/Chauffeur-Service.aspx, jdprestigecars.com

Naturligvis kan du leje en überlang hvid limo med dekadente pink sæder og hvinende sød mousserende vin på køl.
Men nu ér vi jo i London, så hvorfor ikke droppe det vulgære og satse på virkelig klasse med et blankpoleret, men diskret, automobil, der kan få enhver til at føle sig som britisk landadel på besøg i City.
Vælg for eksempel en sølvgrå Rolls Royce Phantom eller en fræk Aston Martin hos JD Prestige Cars. Chaufføren står klar ved det fnugfri køretøj med læderindtræk, når du skal til et party eller en teaterpremiere, og venter naturligvis, indtil det behager dig at blive kørt tilbage til hotellet efter festlighederne.

Eller book en sightseeing i kvintessensen af komfort og se præcis det, du selv ønsker.
Hvis du bor på The Berkeley, The Connaught eller Claridges Hotel, kan du endda blive hentet i lufthavnen i hotellernes helt egen Bentley Mulsane – et køretøj for guder. Chaufføren møder dig helt ude ved flyet og giver VIP-service gennem lufthavnen, inden I stille glider gennem London, hvorefter du ankommer aldeles udhvilet til hotellet.
En billigere variant, hvor du selv må tage dig af bagagen, fordi chaufføren venter på dig ude i ankomsthallen, koster 145 £ for op til fire personer. Bilen er så ganske vist kun en Mercedes. Men sikken en...

Den sjove

Hvad: Duck Tours amfibie-køretøj
Fordel: En fest for familier
Husk: Du risikerer at skulle synge »Hjulene på bussen«
Info: londonducktours.co.uk

Man tager et køretøj, der blev tilovers fra Anden Verdenskrig, og bygger det om til at gøre tjeneste på sightseeing-fronten. Både til lands og til vands.
Det store hit er nemlig, at køretøjet – en robust og gumpetung bus-agtig sag – pludselig kører ud i Themsen og giver den som båd: Hjulene drejer fortsat rundt, dernede i vandet, men suppleres nu af en skrue, der søger for, at man holder en god fart op ad floden. Heraf navnet »Andeturene«.

Det vækker jubel hos de ombordværende børn, og man sejler forbi mange af Londons storslåede bygninger, der tager sig allerskønnest ud fra floden.
Det er afgjort ikke en tur for den, der anser sig selv som værende for kultiveret til hyperaktive guider, der underholder for fuld skrue og opfordrer til fællessang. Til gengæld er det skægt. Især hvis man er af sted som familie.
»Duck Tours«-ruten går rundt om et par af byens parker, og forbi sights som Downing Street, Ritz Hotel, Buckingham Palace, Westminster Abbey og Tate Britain, med masser af info, omend i den lette ende. En storartet introduktion til London, også for børn. (Minimum 4 år). Turen, der varer en god time, starter og slutter nede ved det enorme Pariserhjul, »London Eye«. Book på forhånd. Priser fra 14 £.

Den luftbårne

Hvad: Helikopter
Fordel: London er mageløs i fugleperspektiv
Husk: Bedst i klart vejr
Info: https://redhillhelicopters.com/

Den er rød og gul som en papegøje, den lille helikopter, der bærer navnet »G-ORKY« under de heftigt roterende rotor-blade, der blæser alting op. Man føler sig helt James Bond-agtig, når det går løs.
Helikopter-centret har faste sightseeingture fra en base i det sydlige London, og der er plads til en håndfuld passagerer om bord i helikopterne.

Skal du arrangere en særlig treat, er det muligt at booke en individuel tur, der endda kan begynde ved London Heliport, helt inde i City, og foregå – næsten – efter dit eget ønske. Sidstnævnte er kostbart, men det er også masser af eventyr over at koble sig på en af de faste weekendture. De afgår fra Redhill Aerodrome og bringer dig henover Themsen med det flotteste vue ud over hele London by.
Der flyves ikke højere, end at man ganske tydeligt kan se blandt andre Hyde Park, Westminster og Buckingham Palace, der virker endnu større fra oven. Videre ud til Canary Wharf og Greenwich, inden turen går tilbage.
En halv time som Peter Pan over London koster 119 £ pr person. Dette forår er der desuden specialture, hvor man oplever OL-området fra luften. Men netop på grund af OL 2012 indstilles flyvningen 14. juli-12. september, fordi luftrummet lukkes. Book i god tid. Især, hvis I er flere.

Læs også: 20 gratis oplevelser i London