Vores bedste tips til London

Nu kan du købe Rejselivs helt egne byguides via B.T. PLUS. Her er en lille smagsprøve.

London er altid at finde på top-3 over vi danskeres favoritbyer. Få smagsprøver på vores gratis guide til London herunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I  vores nye PLUS-butik på bt.dk har du nu adgang til helt nyt, unikt og eksklusivt indhold: Blandt andet sundhedstips og produkttests – og altså også guides til storbyferien, som vi her på redaktionen har lavet, så du kan være sikker på, at kvaliteten er i top.

De forskellige artikler og guides på PLUS koster fra 3 kr. og op. Men for bare 29 kr. om måneden eller 249 kr. om året får du adgang til alt indhold på PLUS. Og der kommer hele tiden mere til.

For at give dig et indtryk af, hvad du får i rejseguiderne, bringer vi her nogle små smagsprøver fra guiden til London, der jo er en af vi danskeres helt store favoritter, når det handler om stoorbyferie. Ud over det, du ser her på siderne, giver vi i guiderne blandt andet tips til de de bedste steder at overnatte og spise – delt op i priskategorier – vi skriver om de bedste grønne områder, de bedste barer, natklubber, museer og meget, meget mere.

Du kan læse mere om guiderne og gratis downloade hele London-guiden på www.bt.dk/plus.

5 for børn

London Zoo
Tusindvis af dyr fra hele verden venter i den zoologiske have i Regent’s Park. Der er drabelige komodovaraner, stærke gorillaer og gamle Galapagos-skildpadder. De store kattedyr er altid et hit. Zoo støtter arbejdet for at bevare den truede Sumatra-tiger – bestanden er faldet 95 pct., og der er kun 300 tilbage i vild natur. London Zoo har Sumatra-tigre og arbejder med planer om et nyt tiger-land, der skal være over fem gange større end det nuværende. Kanalbåden mellem Camden Market og Little Venice stopper ved London Zoo.
• Regent´s Park
www.zsl.org/zsl-london-zoo

Hamley’s
»Verdens fineste legetøjsforretning i mere end 250 år,« reklamerer Hamley’s, der blev grundlagt i 1760. Det er måske ikke verdens største legetøjsforretning mere, men stor er den. De syv etager ligger på Regent Street og er Hamley-kædens flagskib-forretning. Her er en hel etage med video-spil, hvor man skal betale for at komme ind. Men ellers er det gratis at »teste« sagerne. Der er åbent alle ugens syv dage.
• Regent Street, Soho
www.hamleys.com

Naturhistorisk Museum
Der er næsten ikke den del af naturen, man ikke kan opleve i National History Museum i South Kensington. Museet har hundredevis af interaktive udstillinger i de forskellige afdelinger. Fortidsuhyrer og dinosaurer er faste på de besøgende børns hit-liste, mens »The Power Within«, hvor man kan opleve et jordskælv, er blevet sørgeligt aktuel. Der er skiftende udstillinger og temaer ud over de faste. Om vinteren, fra november til januar, er der skøjtebane ved museet.
• Cromwell Road, South Kensington
www.nhm.ac.uk

Rainforest Café
Spis lige midt i regnskoven, næsten. Restauranten er byens største familierestaurant, og den ligger to minutter fra Piccadilly Circus. Her kalder tjenerne sig selv for safari guider, og de viser vej mellem vandfald og »levende« vilde dyr. Fra det grønne lyder gorillagrynt, elefanttrompetering og jaguarbrøl. På menuen er både burger, pasta og kylling i jungleforklædning, Der kan være special-arrangementer og helt udsolgt.
• Shaftesbury Ave,Piccadilly Circus
www.therainforestcafe.co.uk

Londons Akvarium
Klap en søstjerne, giv rokken mad og adopter en fisk. Sea Life har Europas største samling af fisk. Akvariet, der ligger tæt ved London Eye ved Themsen, har 14 forskellige afdelinger, så for eksempel Det Indiske Ocean, koralrev, regnskovens fisk og tropisk ferskvand har hvert sit område. Der er glastunnel gennem et tropisk hav med fisk og hajer. Ud over de levende fisk er der kommet en robotfisk til samlingen. Den lille computerskabelse er leveret af Essex University og kan svømme rundt og orientere sig som en rigtig fisk.
• Bridge Road, Westminster
www.londonaquarium.co.uk
 

Sport og kultur

Oxford-Cambridge dysten
Sidste lørdag i marts eller første i april afvikles den traditionelle ro konkurrence på Themsen, The Boat Race in the Park, mellem Oxford University Boat Club og Cambridge University Boat Club. Første gang de to universiteters både dystede var i 1829, og der har været årlige konkurrencer siden 1858, kun afbrudt af de to verdenskrige. Der er start for otterne med styrmand vest for Putney Bridge, man ser bedst fra selve broen, og fra målet før Chiswick Bridge.
• Putney Bridge,Themsen
www.theboatrace.org

Wimbledon
I juni 2011 er det 125. gang, All England Lawn Tennis Club afvikler mesterskab i tennis. Den første gang, der var spillere – kun mandlige - på græsbanerne i Wimbledon, var i 1877. Under de to verdenskrige blev den årlige turnering ikke afviklet. I dag er det både mænd, kvinder og juniorspillere, der dyster i juni, og det, der startede som »havetennis«, er nu grand slam tilsat jordbær og champagne. Anlægget omfatter også museum, der fortæller historie, triumfer, tragedier og trofæer.
• Merton, South East
www.wimbledon.com

Pride London
Den to uger lange Pride Festival for homoseksuelle præger hvert år i juli hele byen med et væld af kulturelle tilbud. Der er musikarrangementer, teater, dans, komedie, kunst, film, mode og sport. Og festivalen kulminerer med et stort, farverigt optog gennem Oxford Street og Regent Street. Første pride-festival blev holdti 2004, og allerede fem år efter rundede deltagerantallet en million.
• Oxford Street, Regent Street
www.pridelondon.org

Karneval i Notting Hill
Hele bydelen forvandles en weekend i august i forbindelse med helligdage til et gigantisk,  farvestrålende, dansende menneskehav. Siden 1964 har bydelens vestindiske beboere, som hovedsagelig kommer fra Trinidad og Tobago, holdt karneval, og det er vokset i omfang år for år og har nu flere millioner deltagere og tilskuere og er den andenstørste gadefestival i verden.
• Notting Hill
www.nottinghill-carnival.co.uk

The Proms
Den sidste af sommerens BBC- romenadekoncerter er noget helt specielt. I juli og september er der en række koncerter i det, der kaldes »verdens største klassiske musik festival«, men den allersidste i Royal Albert Hall – Last Night of the Proms – er en klassisk britisk oplevelse medhatte, viftende flag og fællessang til Rule Britannia og Pomp and Circumstance.
• Hyde Park
www.bbc.co.uk/proms
 

Shopping

Oxford Street
Med over 500 forretninger er det en af Europas travleste forretningsgader. Her ligger de store varehuse, som især ved juletid kappes om den mest fantastiske juleudsmykning. Luksusvarehuset Selfridges, men også Debenhams, John Lewis og Marks and Spencer. Den første HMV åbnede her, og musikforretningen ligger der stadig. Gadens største skoforretning Schuhm og den næsten lige så store New Look. Primark med modetøj til low-price, Gap, Nike og Zara for bare at nævne nogle af mulighederne.
• Oxford Street
www.oxfordstreet.co.uk

Hatchards
Bøger er generelt billigere end i Danmark, og i Londons ældste, eksisterende boglade grundlagt 1797 og med bl.a.. Kipling, Wilde og Byron på kundelisten, får man en oplevelse med i købet. De modne ekspedienter i forretningen på Piccadilly – herrer i tweed- jakker og damer i nederdele – har faktisk læst mange af de bøger, de tilbyder. Umiddelbart ved indgangen præsenteres bestsellere signeret af forfatterne. De eneste antikvariske bøger er af og om Winston Churchill.
• 187 Piccadilly
www.hatchards.co.uk

Covent Garden
Da Londons frugt- og grøntsagsmarked rykkede ud af bygningene i 1980, rykkede forretninger, caféer og pubber ind. Siden har gaderne omkring har også udviklet et livligt shopping liv. Her er mange af de store kæder repræsenteret, Guess, Aldo, Mango, Nike – for at nævne nogle. Men i Neal Street og Seven Dials området finder man også sports- og streetwear, forretninger med vintage-tøj og andre med nips, knapper og tingeltangel, ligesom der er fødevareforretninger med specialiteter.
• Covent Garden
www.covent-garden.co.uk

Ifuku
I det populære Carnaby Street område finder man i en af sidegaderne en lillebitte butik med det sære navn Ifuku (som på dansk udtales præcist som det staves), som på japansk betyder tøj. Udefra ser butikken ikke ud af meget, og man vælter sig heller ikke i kvadratmeter indenfor, alligevel kan man(d) sagtens gøre et par gode fund af den hippe slags, som man ikke møder ret mange andre i. Fra ternede skjorter i funky farver til T-shirts med prints – al tøj er desuden udstyret med det japanske tegn for ifuku.
• 21 Foubert’s Place, Carnaby
www.ifuku.com

Alfies
Art deco-bygningen på hjørnet af Church Street i det langt fra fashionable kvarter ved Edgware undergrund er adresse for Alfies Antiques Market. En perle med vintage- og samlerfund fra begyndelsen af 1900-tallet på flere etager. Masser af forretninger med for eksempel de flotteste skindkufferter fra jernbanens storhedstid, 50’er mode, fine gamle smykker og retro indretning i småtingsafdelingen – selv duften af mølkugler er autentisk. Øverst ligger Rooftop Restaurant med udendørs servering. Husk kontanter, man tager ikke kort.
• 13-25 Church Street, Marylebone
www.alfiesantiques.com

Late Night Chameleon Café
Det er en forretning helt for sig selv, den nyåbnede LN-CC, som den også kaldes. 460 kvadratmeter fyldt med skulpturelle elementer, dame- og herretøj i den dyre designerende, sko og tilbehør, men også sjældne bøger og gamle vinylplader. Musikanlægget er installeret af lydlegenden Michey Boyle, og omfatter bl.a. pladespillere, der engang var ejet af Led Zeppelin. Den helt specielle forretning i Dalston distriktet i Østlondon er åben alle ugens syv dage, men kun efter aftale i forvejen – via hjemmesiden.
• 18-24 Schacklewell, Dalston
www.ln-cc.com

Vores egne favoritter

Chokoladesmagning
I det mondæne Notting Hill ligger chokolateriet L’Artisan du Chocolat, som sælger eksklusiv chokolade, der smager af alt fra rødvin til peber. Og gør det så godt, at den ultrafunky butik og chokolateria har nærmest ikonisk status. En gang om måneden kan man deltage i »Tasting Evening«, hvor man blandt andet prøvesmager L’Artisans udvalg fra butikken og chokolateriet – sidstnævnte serverer chokolade i både fast og flydende form, fra cocktails til nødder, kager, is og chokolade-fondue. Pris ca. 350 kr.
• 81 Westbourne Grove
www.artisanduchocolat.com

The Cow
London er spækket med pubber, og det kan være svært at overskue, hvilken man skal entrere for at få den obligatoriske pint. Et godt bud er The Cow nær Notting Hill. Stedet er bl.a. kendt for sin servering af østers og andet godt fra havet, som man spiser bænket foran pejsen (hvis der er plads, stedet er populært). En »cow special« består af seks østers og en Guiness til en pris på 13 pund.
• 89 Westbourne Park Road
www.thecowlondon.co.uk

Se London med en hjemløs
Unseen tours er en ny form for guidede gåture rundt i Londons gader – for guiden er en af den britiske hovedstads mange hjemløse. Undervejs på turen passerer man de kendte attraktioner i London, men oplever også steder væk fra alfarvej, som man formentlig ikke havde fundet af sig selv. Samtidig får man et indblik i tilværelsen som hjemløs i en af verdens storbyer – de seks guider, som er tilknyttet Unseen Tours, har alle en unik historie. Der findes fire forskellige ture, og prisen er 5 eller 8 pund.
www.sockmobevents.co.uk

Dobbeltdækkertur
Busture rundt i London er ikke noget særsyn; turistbusser med muligheden for hop-on-hop-off-service triller hver dag rundt i gaderne med nysgerrige turister. Men vil man gerne køre med en af de legendariske røde dobbeltdækkere, der stadig fungerer som helt almindeligt transportmiddel for Londonerne, kan man sagtens det. Man køber blot en billet i maskinen (der findes ved de fleste busstoppesteder) til 4 pund eller en dagsbillet til 8 pund og hopper ombord.
www.tfl.gov.uk

Rulleskøjteløb
Hver fredag aften fra kl. 20 kan man ganske gratis spænde rulleskøjterne på fødderne og rulle Londons gader tynde i selskab med over 5.000 andre skatere. Turen, som starter ved Duke of Wellington Arch ved Hyde Park, tager omkring to timer, og man skal være en habil rulleskøjteløber for at deltage Lørdag formiddag er der løb for børn og begyndere, det starter i Battersea Park, og søndag eftermiddag er løb for både begyndere og øvede, som starter ved Serpentine Road ved Hyde Park. Medbring egne skøjter.
www.lfns.co.uk


Download vores store guide til London her - helt gratis


Læs også: Her skal du spise i London