5 madoplevelser i London

Benyt 2012 til at gå på opdagelse i det engelske køkken, der ligesom Danmark er ramt af en gastronomisk stolthed og går tilbage til mormor-køkkenet med lokale råvarer.

2. Market Coffee House ligner en typisk gammel pub, og det er det til dels også blevet. Interiøret er blevet renoveret med genbrugsmaterialer fra victorianske pubber, men der serveres meget andet end pints here. Foto: Elsebeth Mouritzen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Klassikere i bageriet

Hvad: Albion Cafe
Hvor: 2-4 Redchurch Street, Shoreditch
Bagerduften kildrer næseborene allerede udenfor. Albion er nemlig ikke kun en café, det er også et bageri og noget så gammeldags som en blandet købmandshandel med marmelader, kiks, te, sennep og syltede ting på hylderne, og de friskbagte brød og organiske grøntsager i klædelige kurve.
Sir Terence Conran, som startede en lille madrevolution med Bibendum på Fulham Road i 1980erne, er helt med på den nye bølge, både hvad mad og beliggenhed angår.
Albion er indrettet i et tidligere trykkeri lige i hjertet af det trendy Østlondon.
Ved de cafeteria-agtige borde, som man ikke kan reservere plads til, medmindre man er et større selskab, og med udsigt til køkken og bageri serveres dagen lang fish’n’chips, kedgeree, Welch rabbit, shepherds pie, bangers and mash og andre solide engelske hverdagsklassikere, men veltillavet af de bedste råvarer. De fleste hovedretter koster omkring 10-12 pund.

Åbent alle dage kl. 8-23.30. 
Info: albioncaff.com

 

2. Britisk med twist

Hvad: Market Coffee House
Hvor: 52 Brushfield Street, Spitalfields
Det ligner en typisk gammel pub, og det er det til dels også blevet.
Bygningen fra 1670 har sidst været lagerplads og udsalg for en af de handlende tilknyttet det originale engros frugt- og grøntmarked på den anden side af gaden, som nu er blevet til Spitalfields Market.
Interiøret er blevet renoveret med genbrugsmaterialer fra victorianske pubber, men der serveres meget andet end pints here. Peter og Kay Sinden, som åbnede stedet for ti år siden, har ladet det vokse til en gastro-pub med servering både fra disken og ved finere borde ovenpå. Menukortet er britisk med et twist: østers-fritter, steak med løgmarmelade, agerhøne med vilde svampe og steak & kidney pie, hovedretter omkring 15 pund.
Om eftermiddagen kan man gå om bord i afternoon tea, kun kogt på gode, løsbladede sorter, fra 12 pund inklusive sandwich og kager.

Hverdage kl. 8-23, lørdag kl. 10-23 og søndag kl. 9-20.

Info: marketcoffeehouse.com

 

3. Selv vinen er lokal

Hvad: The Lady Ottoline
Hvor: 11a Northington Street, Bloomsbury
Pubben er opkaldt efter den gæstfri aristokrat, der holdt salon for 1920ernes og 30ernes bohemer og pacifister ikke så langt derfra, bl.a. Virginia Wolf og Aldous Huxley, og Lady Ottolines sepia-farvede portrætter pryder blandt andet de gråmalede vægge i den lidt mere eksklusive spiseafdeling ovenpå.
I selve pubben er der et mindre spisekort med bl.a. stegt blodpølse og svinekæber, fire lokale ales og et utal af whiskyer, men selve menuen skifter efter årstiden.
Dog er et fast holdepunkt pubbens Sunday roast-menu til ca. 15 pund med flæskesteg, irsk mørbrad og frilands-kylling.
I den mere formelle spiseafdeling blander det europæiske køkken sig med gode britiske favoritter som vildt skank og lam, line-fanget laks og bars til 15 pund. På drikkevaresiden kan man få en hæderlig sprød hvidvin fra Gloucestershire til 24 pund.

Bordbestilling tilrådes om aftenen. Åbent alle hverdage kl.12-23, søndag kl. 12-22.30. 

Info: theladyottoline.com

 

4. Grøn gastro-pub

Hvad: The Duke of Cambridge
Hvor: 30, St. Peters Street, Islington
De er konsekvente hos The Duke, helt ned til de slidte gulvbrædder og de rå murstensvægge. Alt skal være så naturligt som muligt.
Som den første certificerede organiske gastro-pub i England har ejeren Geetie Singh i 13 år holdt fast på, at alt i hendes restaurant skal være økologisk og etisk forsvarligt.
Hun har fået lokale bryggerier til at stille om til øko-øl og de naturlige vine, hun er nødt til at få fra udlandet, belaster ikke CO2-kontoen, for de bliver sejlet hertil.
Råvarerne kommer for 80 procents vedkommende fra britiske producenter og alt er i sæson, så menuen nogle gange skifter to gange om dagen.
For at medvirke til en bæredygtig verden serveres også mindre anvendte fisk som knurhane og sej samt engelske favoritter som fårekød og kanin med gammeldags urter og rodfrugter på en ny måde. Og så er The Duke eksperter i interessante, velsmagende vegetarretter.

Alle hverdage kl.12-23, søndag kl.12-22.30. 

Info: dukeorganic.co.uk

 

5. Luksus-kød og skaldyr

Hvad: Hix Oyster and Chop House
Hvor: 36-37 Greenhill Rents, Cowcross Street
Han er ikke kun god til at skrive om mad i Esquire og Independent, Mark Hix har faktisk taget hele turen som kok op gennem det ene fine køkken efter det andet på luksushoteller, Michelin-restauranter og små gourmet-steder, indtil han for tre år siden fik lyst til at åbne sin egen restaurant i en nedlagt pølsefabrik, et stenkast fra Smithfield, Londons historiske kødby.
Meget af oprindelige interiør er bevaret i restauranten, og beliggenheden fornægter sig ikke.
Der er lækre pølser og steaks på menuen, men også ryper og vildænder samt fisk og skaldyr fra de britiske øer.
Der er fishfingers med fritter og ærtemos til 17 pund og flanksteak og østers-pie til 18 pund, men ellers ligger hovedretter mellem 20 og 30 pund, toppet af porterhouse steak for to til 67 pund, men så er der også et helt kilo til deling.
Reservation anbefales, især til søndagsfrokosten til 25 pund.

Åbent mandag-fredag kl.12-23.30, lørdag kl. 17.30-23.30 og søndag kl. 12-21. 

Info: hixoysterandchophouse.co.uk