Undgå dyre dumheder med dine penge

Pleje af private finanser handler mest om at undgå dumme tab. Det skriver to professorer i ny bog, der er både let og svær, meget morsom og det rene matematik-mareridt på samme tid.

Koncentrer dig om de store beslutninger og lad være med at spilde tid på de små, lyder et af rådene fra to professorer i økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jeanne Kornum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overvurdering af egne evner og simpel spillelyst. Det er kogt ind til benet de to største årsager til, at de fleste af os fejler i forsøget på at være "økonomiske mennesker". Vi mangler simpelthen basal viden om økonomisk teori, og dertil er vores evner udi sandsynlighedsregning for ringe.

Og fordi vi ikke engang erkender disse mangler, er vi lette ofre for dårlig rådgivning, lemfældige konklusioner i medierne og vores egen misundelse over andres rigdom.

Konklusionerne er fra de to økonomiprofessorer Michael Møller og Niels Christian Nielsens ajourførte udgave af bogen "Din økonomi - en bog om tid og penge". Med den i hånden bliver man virkelig klogere på penge og økonomi, det er let at bekræfte. Forfatterne lover dog ingen gyldne genveje, kun at man måske lærer at undgå de værste faldgruber.

Vælg dine problemer med omhu

Hvis man forventer, at økonomerne lægger op til, vi hver især skal sætte os ind i en hvilken som helst detalje om lån, boligkøb, investering, opsparing og så videre, så tager man igen fejl. Tværtimod er Michael Møller og Niels Christian Nielsen af den opfattelse, at man - efter at have fået forbedret sin basale viden - skal lære at skelne mellem små og store udfordringer.

Din tid er simpelthen for knap til, at det kan betale sig at pine hver en bøjet femøre ud af budgettet.

Drop den evige jagt efter besparelser eller gevinster, som ved en nærmere beregning viser sig at være meget, meget lille - eller i værste fald ikke eksisterende. Devisen er i stedet, at man skal forsøge at finde en tommelfingerregel, der gør, at man ikke rammer helt ved siden af skiven. Det er på langt sigt meget mere effektivt end at lede efter den helt optimale løsning på enhver detalje.

Tværtimod er det vigtigt, at man sætter sine økonomiske valg ind i en livslang ramme og holder fast i sin strategi. De store fejl er langt dyrere end indtjeningen ved små gevinster.

Tankevækkende matematik

I kombination med indledningens forudsætninger om de næsten forudsætningsløse danskere er en af pointerne da også, at det er både naivt og et enormt tidsspilde, hvis man tror, at man i længden kan slå finansmarkederne ved meget aktivt at pleje sin portefølje. Lad aktierne hvile i depotet, indtil du har brug for pengene. Også i andre forhold er omkostninger vigtigere end drømmen om det magiske afkast, skriver de to professorer i økonomi.

Vi ved jo godt, at chancen for den store gevinst på et skrabelod er meget ringe. Forfatterne sandsynliggør, at hvis du spiller for 3.000 kroner om året, så betaler du netto 122.000 kroner for 1,2 procents chance for at vinde én af de store gevinster gennem et helt liv. Og det er inklusive "tilbagebetalingen" i form af alle de små gevinster, som skal lokke os til at spille igen og igen.

At man kan have glæde ved spændingen er en anden sag. Pointen er bare, at ét lod giver den samme spænding som to, men det koster kun det halve.

"Din økonomi - en bog om tid og penge" er siden første udgave fra 2005 opdateret med ny viden om finanskrisen, boligprisernes himmelflugt og nedtur samt den netop vedtagne skattereform. Bogen er spækket med underholdende anektoder (og punktering af dem), veloplagte spydigheder og tankevækkende matematik.

Opgjort over et helt liv er det for eksempel mere end tvivlsomt, om det er fornuftigt at tegne forsikringer imod små begivenheder som aflysning af en rejse. Set over et helt liv er sandsynligheden for at tabe i det spil meget, meget lille. Det er langt vigtigere, at du sikrer dig imod de store udsving - og indser at din arbejdskraft er det største formueaktiv, du nogensinde vil komme til at eje.

Bliver du jaget rundt i manegen?

Matematikken i bogen bliver til gengæld helt rundtosset, når konklusionerne til et af kapitlerne understreges ved at opremse en række spørgsmål til læseren om held og dygtighed ved investering, og det sidste spørgsmål lyder: "Hvad er sandsynligheden for, at jeg kan sandsynlighedsregning nok til at besvare spørgsmålene ovenfor?"

Andre steder vil de fleste læsere skulle holde tungen lige i munden for at følge med i de matematiske pointer - også der, hvor det er meningen, at man skal forstå dem.

Hovedbudskabet er altså, at man skal gøre sin økonomi simpel og ikke lade sig jage rundt i manegen af tvivlsomme tilbud og dårlig rådgivning. Og så bør man have en afslappet holdning til at tage lidt fejl en gang imellem.

Indeholder denne bog så den endegyldige sandhed? Man bliver i hvert fald klogere på økonomi og især på egne evner. 

"Din økonomi - en bog om tid og penge" af Michael Møller og Niels Christian Nielsen. 340 sider, 249,95 kroner. Udkommer på Børsens Forlag fredag 4. september 2009.