Børn arver økonomisk fornuft

Dine børn arver tilsyneladende dit eget forhold til penge og økonomi - på godt og ondt.

colourbox524702.jpg
Foto: Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen

Hvis du er typen med konstant overtræk og kroniske lommesmerter, så har dine børn udsigt til at følge i dine fodspor Og hvis du omvendt har lagt et budget over din privatøkonomi, tjekker de billigste renter på lånene og betaler dine ting til tiden, så vil dine børn formentlig gøre det samme, viser ny forskning ifølge hjemmesiden forskning.no.

"Der ser ud til at være en positiv sammenhæng mellem de økonomiske holdninger, vi har som voksne, og de holdningene, som vores forældre havde, da vi var små," siger forsker Ellen Katrine Nyhus ved Institut for økonomi ved Universitetet i Agder.

Hun mener, at undervisning i økonomi i skolen er vigtig. Især fordi indsamlede data viser store forskelle på, hvor meget forældre snakker om økonomi med deres børn. Nogen snakker om det dagligt, mens andre stort set aldrig berører det.

"Hvis man vil øge den sociale mobilitet - altså muligheden for at bevæge sig mellem de forskellige sociale klasser - så er det vigtigt for et barn at få oplæring i økonomi og generel forbrugerviden. Gode økonomiske holdninger skabes i en tidlig alder, og hvis barnet ikke lærer det hjemme, så bør skolerne tage et ansvar," siger Nyhus.

Undersøgelsen er lavet af Ellen Katrine Nyhus ved Universitetet i Agder og Paul Webley ved University of London.

De økonomiske kundskaber spiller en rolle for blandt andet pensionsopsparingen, rigtig gældspleje samt at undgå dyre impulskøb.