Tusinder af unge fanget i gældsfælde

I denne uge skal danske unge lære mere om lån og privatøkonomi. Baggrunden er den dystre kendsgerning, at 50.000 svarende til hver 20. ung i Danmark sidder i saksen og er registreret som dårlig betaler i skyldnerregisteret RKI.

ARKIVFOTO 2013 (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store synder er mobiltelefonen. Hver tredje anmærkning til RKI kommer fra en informations- eller televirksomhed.

Vicedirektør i Finansrådet Louise Mogensen vurderer, at de unge bliver fristede over evne af de nyeste smartphones, som for mange unge er et statussymbol.

»Derfor går de ret langt i jagten på at få en, og tilbuddene står i kø. Med Pengeuge gør vi et forsøg på at oplyse de unge om, hvordan man bedst sparer op til drømmene, og hvordan man ikke ender i gæld,« skriver Louise Mogensen.

Derfor er Finansrådet gået sammen med Danmarks Matematiklærerforening og afvikler i denne uge den såkaldte Pengeuge, der skal øge børn og unges finansielle forståelse gennem undervisning i matematik i grundskolens ældste klasser.

I Pengeugen sættes der fokus på problemet, og række af landets bankdirektører og rådgivere er gæsteundervisere.

Samlet har de unge mennesker misligholdet gæld for knap 1,4 mia. kr., og det går forholdsvis oftere økonomisk galt for de unge i Syddanmark og region Sjælland.

»At hver 20. ung i Danmark er fanget i gældsfælden er ikke kun et problem for den enkelte, men også for samfundet. At bære en gældsbagage med sig som ung, vil gøre det sværere at få en sund økonomi i voksenlivet,« skriver Louise Mogensen.