Sværere at sælge huset end sidste år

I visse kommuner bliver villaerne solgt i et ruf, mens markedet står mere stille i andre.

Arkivfoto. Hvis huset ikke bliver solgt, er den typiske løsning lige for: sæt prisen ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det var alt andet end skidt at være hussælger sidste år, og selvom 2016 stadig tegner lysere for boligmarkedet, end da finanskrisen buldrede for fuld skrue, har det været sværere at få huset solgt i år.

Af de villaer og rækkehuse, der blev sat til salg i januar 2015 var hele 42 procent solgt, da juni måned sluttede.

I år var det kun 28 procent af januar-hussælgerne, der kunne glæde sig over et tinglyst salg mellem januar og juni, viser en beregning fra boligsiden Boliga.*

Kommunale forskelle

Der er dog store forskelle på, hvordan det går med salget i kommunerne.

I Frederikssund var det hele 82 procent af villaerne og rækkehusene, der efter et halvt år var blevet solgt. I Hvidovre Kommune var andelen 74 procent, mens den i Allerød var 71 procent.

I den modsatte ende af skalaen, var det ifølge Boliga kun 16 procent af villaerne i Frederikshavn Kommune, der havde fået ny ejer på skødet, mens det i Lolland Kommune var 18 procent og 20 procent i Assens.

Skal prisen fastholdes?

Og hvis huset ikke bliver solgt, er den typiske løsning lige for: sæt prisen ned.

Efter det halve år var hele 48 procent af de i januar udbudte villaer i Vordingborg og Lejre Kommune blevet sat ned i pris, mens det i Odsherred og Randers Kommune var 45 procent af boligerne.

De mest stædige sælgere finder man i Hvidovre, København og Solrød, hvor det kun var henholdsvis 7, 9 og 9 procent af villaerne og rækkehusene, der var blevet sat ned i pris.

Minder om tidligere

Zoomer man til landsplan kan man se, at andelen af solgte er den laveste siden 2012, hvor fordelingen mellem solgte og stadigt udbudte boliger var den samme som i første halvår 2016; nemlig 28 procent.

Imens er 2015 med salgsprocenten på 42 et særsyn.

I 2014 var det således på landsplan 31 procent af villaerne og rækkehusene, der var solgt efter seks måneder, mens det i 2013 var 30 procent.

Her kan du se, hvordan fordelingen for 2016 er i din kommune

* Boliga har opgjort, hvor mange af de i januar 201-2016 udbudte villaer og rækkehuse, der er henholdsvis solgt (tinglyste handler), aktive med samme pris, aktive med nedsat pris eller inaktive uden at kunne matches med en tinglysning per 30. juni samme år.