Is i maven eller ej - Her dropper husejerne hurtigst prisen

Når huset skal sælges, er der stor forskel på, hvornår vi danskere dropper prisen. Ligesom der også er over en halv million kroners forskel på, hvor meget boligen bliver justeret ned i første prisnedsættelse.

RB PLUS PFS Lån til huset uden renter og gebyrer- - ARKIVFOTO 2009 af solgt hus- - Se RB 10/8 2016 12.00. En forening vil lave et alternativ til realkreditlånet, som får mange private investorer og er fri for gebyrer, renter og bidragssatser. Fremtidens boliglån kan måske komme til at se helt anderledes ud. I stedet for at låne penge til huset gennem et realkreditinstitut - ja, så kan du låne penge fra dine naboer og endda fremmede. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være svært at vide, om en interesseret køber er lige ved at tilmelde sig næste åbent hus-arrangement, eller om prisen skal sænkes for at få kvadratmeterne solgt.

Bor du i københavnsområdet, så er der størst sandsynlighed for, at du hurtigt mister tålmodigheden og sænker prisen.

En undersøgelse, som boligsiden Boliga har foretaget, viser nemlig, at Lyngby-Taarbæk, Brøndby, Herlev, Rødovre og Frederiksberg er de kommuner, hvor hussælgerne hurtigst justerer prisen nedad.*

»I hovedstadskommunerne er der mange interesserede købere om fadet. Men prisen betyder selvfølgelig noget - så i de områder vil det at sætte prisen ned være det, der i nogle tilfælde får et salg igennem,« siger Morten Skak, der er boligøkonom på Syddansk Universitet.

Af alle de huse, der blev sat til salg i de fem hovedstadskommuner i første kvartal, var mellem 14 og 17 procent allerede sat ned i pris, inden kvartalet var omme.

Hussalg tager tid i Udkantsdanmark

Der er måske noget om det, når man siger, at der bare er lidt bedre tid på landet.

Vil man finde Danmarks mest tålmodige hussælgere, skal man nemlig en bid vej væk fra de mest tætbefolkede områder.

Morsø, Ærø, Lemvig og Kerteminde er nemlig de danske kommuner, hvor sælgerne samlet set er længst tid om at sænke prisen, oplyser Boliga.

Af de villaer og rækkehuse, der blev udbudt i de fire kommuner i årets første kvartal, var der nemlig ikke så meget som et eneste hus, der blev sat ned i pris i årets første tre måneder.

»I modsætning til hovedstadsområdet, står hussælgerne her ganske alene, der er ikke en masse købere om fadet, så her betyder det ikke nødvendigvis så meget, at man sætter prisen ned,« siger Morten Skak.

»I hovedstadskommunerne er der oftest lidt mere plads i økonomien, og der har været en prisstigning på markedet, så der kan man acceptere en prisnedsættelse. Sådan er det ikke i kommuner som Morsø og Ærø - her betyder prisnedsættelse nemlig en yderligere prisnedgang, og det kan gøre rigtig ondt på økonomien,« siger han.

500.000 kroners forskel på første nedslag

Det er ikke kun tålmodigheden, der er forskel på blandt landets hussælgere.

Der er nemlig også store variationer i, hvor meget prisen sættes ned.

De huse, der blev udbudt på Frederiksberg i årets første måneder, er i gennemsnit blevet sat ned med landets største beløb.

Her slår husejerne nemlig i gennemsnit en god halv million af prisen første gang de nedjusterer, skriver Boliga.

På Bornholm derimod er det noget lavere beløb, der bliver afpudset med. De huse, der blev udbudt i årets første kvartal, er nemlig i gennemsnit bare nedjusteret med 53.850 kr.

Is i maven eller prisnedslag?

Er du i tvivl om, hvornår det er på tide at sænke kvadratmeterprisen, eller om du skal have is i maven?

Morten Skak giver dig her sit gode råd til, hvordan du kan afgøre det svære spørgsmål:

»Man skal naturligvis overveje grundigt, hvordan ens økonomi vil se ud, hvis man accepterer et prisnedslag, og hvad man får ud af at sætte prisen ned«

»Er man tæt på et salg, kan det at sænke prisen lidt, være det der får huset helt solgt. Er man ikke, er det ikke sikkert, at det overhovedet vil få betydning, og så kommer huset alligevel bare til at ligge til salg i et år.«

Så hurtigt mister dine naboer tålmodigheden på boligmarkedet

*Boliga har beregnet, hvor mange af de boliger, der blev sat til salg i første kvartal 2016, der er blevet sat ned i pris i samme periode. Der er kun medtaget kommuner, hvor der minimum har været udbudt 20 boliger.