Skattereform åbner for pensionskneb

Regeringen og Dansk Folkepartis skatteaftale medfører store ændringer for pensionsopsparinger - men den åbner også fordelagtige muligheder.

Der er flere gode råd til pensionsopsparing i lyset af de kommende skatteforhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På pensionsområdet vil regeringens og Dansk Folkepartis skatteaftale medføre omfattende ændringer. Den vigtigste hænger sammen med hele skatteændringens overskrift: En højere grænse for topskat, hvilket naturligt medfører lavere fradrag for indbetalinger på ratepensioner og livrenter.

Men for at danskerne med eksisterende pensionsopsparinger ikke skal have et større fradrag på indbetalingerne, end deres topskat ved udbetaling bliver der indført en særskat, som dog ikke er endeligt udformet.

Desuden indføres der et loft på 100.000 kroner for indbetalinger på ratepensioner, og endelig bliver det muligt at hæve den såkaldte Særlige Pensionsopsparing, SP, til en lempelig beskatning  på 35 procent op til 15.000 kroner og 50 procent af beløb derover.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen råder danskerne til under alle omstændigheder at udnytte det højre fradrag på 59 procent resten af året, indtil ændringerne træder i kraft ved årsskiftet, til at indbetale på ratepensioner med det høje fradrag - især hvis de som pensionister kan holde en årlige udbetaling under topskattegrænsen ved enten at strække udbetalingen over en længere årrække eller ved at skrue ned for indbetalingerne, når den lavere marginalskat træder i kraft.

”Dermed vil folk med mere end et par år til pensionen kunne få pengene udbetalt til en lavere skat, end de har fået fradrag i ved indbetalingen her i 2009,” siger Las Olsen.

Yderligere giver frigivelsen af SP-opsparingerne danskerne mulighed for at hæve dem til 35-50 procent i skat og sætte dem ind på en ratepension med et fradrag på 59 procent.

"Det er jo en oplagt fordel," siger Las Olsen.

Meningen med at frigive SP-opsparingerne er ellers at sætte gang i forbruget - ikke et øget pensionsopsparingerne. Men Las Olsen afviser, at det vil være "landsskadelig" virksomhed at følge hans råd.

"Man kan jo ikke kritiseres for at bruge de muligheder, der er. Og danskerne betaler i forvejen rigeligt i skat. Men det er uheldigt med en tilskyndelse til at spare mere op i 2009," siger økonomen.

Loftet over indbetalinger på ratepension undrer ham.

"Det er svært at se hvorfor," siger han men glæder sig over, at der fortsat kan indbetales ubegrænset på livrenter med fradrag i topskat.

Læs også: Så meget kan du få fra SP-opsparingen