Pensionskunder på herrens mark

Netop nu sender pensionsbranchen årsopgørelser ud til kunderne. Kun få af dem indeholder omkostningstal, og det har lange udsigter, før tallene bliver sammenlignelige.

Du kan normalt se prisen på de varer, du vil købe. Men det er forsat ikke muligt at se sammenlignelige priser på pensionsordninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Erik Jepsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du køber et rugbrød i Netto, så kan du tage stilling til, om du kan få et tilsvarende rugbrød billigere i en anden butik. Men et sammenlignende prisskilt på pensionsordninger ser ud til at drukne i intern strid om regnemetoder på trods af års politisk pres på selskaberne for at lægge sammenlignelige tal frem.

Branchen har formået at holde politikerne fra lovgivning senest ved en frivillig aftale om at lægge priser frem. Men dels kommer priserne i alle selskaber ifølge  aftalen først for dagens lys, når 2010 rinder ud, dels er der langtfra tale om priser, som kunderne kan sammenligne.

De fremmeligste selskaber oplyser i dette års opgørelser til kunderne, hvad de har betalt i omkostninger. Men der er tale om et kronebeløb, som kunden ikke kan sammenligne med andre selskabers priser, medmindre naboens pensionsordning er nøjagtigt magen til i et andet selskab. Og f.eks. et selskab som AP Pension lægger slet ikke et omkostningstal frem i år, fordi selskabet med rette tvivler på, at alle selskaber opgør det på samme måde.

“Vi har ikke beregnet det frivillige omkostningstal. Vi mener, at det har begrænset værdi, og vi er forbeholdne over for, om alle beregner det på samme måde,” siger informationschef i AP Pension Hans Dam.

Selskabet vil først begynde at beregne det frivillige omkostningstal i 2010, som er sidste frist i køreplanen for aftalen.
SEB Pension venter også på, at branchen kan blive enig om en opgørelsesmetode.

”Vi har en beregner klar til vores hjemmeside. Men der er ikke lukket op for den endnu, fordi forudsætningerne for at beregne omkostningerne ikke er på plads,” siger direktør Frank Pedersen, SEB Pension.

Forbrugerrådet er nervøs for, at det frivillige initiativ løber ud i sandet.

”Jeg frygter, at det ikke kommer til at virke, og så har vi spildt tiden med det,” siger cheføkonom Carsten Holdum.

Han kalder det ”helt afgørende”, at selskaberne beregner omkostningerne på samme måde, så i det mindste nye pensionsordninger kan sammenlignes ved tegning.
PFA holder it-udvikling udenfor: Men selskaberne er i åben strid om den måde, som omkostninger skal opgøres på - en strid, som omfatter både de lovpligtige omkostningstal i deres regnskaber og det frivillige omkostningstal til kunderne.

F.eks. har landets næststørste pensionsselskab PFA lagt udviklingsomkostninger til et nyt it-system i et datterselskab ind som et investeringsunderskud, der ikke tæller med i kundernes omkostninger.

“Vi har ikke været enige med blandt andre Danica om, hvordan man skal gøre det. Men vi gør det ud fra vores koncernstruktur, og vi kan ikke lave vores koncernstruktur om af den grund,” siger Peter Hermann, direktør i PFA’s aktuarafdeling.

Han anfører, at udviklingsomkostningerne til it på længere sigt indgår i kundernes omkostninger, når de skal betale løbende for brugen af de udviklede systemer.
Men striden skal løses, før f.eks. Nordea Liv & Pension også vil være med til at lave sammenlignelige omkostningstal.

”I Nordea Liv & Pension er vi positive over for et nøgletal, som bliver sammenligneligt på tværs af branchen. Vi mener dog, at afkast skal indgå i et sådan nøgletal, da det er sammenhængen mellem omkostninger og afkast, som er vigtigt for kunden. Vi kræver dog - hvilket må være indlysende - at alle selskaber følger samme retningslinjer. Der må ikke herske tvivl om, at f.eks. alle omkostninger reelt er med,” siger Steen Michael Erichsen, administrerende direktør i Nordea Liv & Pension.

Ifølge Forsikring & Pension kommer de sidste selskaber med det frivillige omkostningstal i december 2010. Og derefter finder Carsten Holdum regnemaskinen frem for at kontrollere, at tallene er opgjort på samme måde.