Skal du hæve LD-pengene eller lade dem stå?

Omkring 300.000 danskere skal i april tage stilling til, om de vil hæve deres opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Få gode råd til, hvad der bedst kan betale sig for dig.

Direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Dorrit Vanglo, fraråder, at man tager sine penge ud af LD, hvis man bare har tænkt sig at sætte dem i banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er fyldt 60 år, når kalenderen viser 1. april, er det tid til at beslutte, om du vil lade dine penge blive i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) i form af en aldersopsparing eller have dem udbetalt.

Spørgsmålet er relevant for godt 300.000 ud af LD's 730.000 medlemmer. At så mange skal tage stilling netop nu skyldes, at regeringen fra 1. april tilbyder en skatterabat på 2,5 pct., hvis man enten hæver LD-midlerne eller konverterer dem til en aldersopsparing.

»En del medlemmer har udskudt udbetalingen til efter den 1. april for at få skattefordelen, og derfor forventer vi ca. 25.000 udbetalinger i april, svarende til 2,1 mia. kr.,« siger Dorrit Vanglo, direktør i LD.

For et gennemsnitligt medlem i LD drejer det sig om ca. 90.000 kr., men en del har 126.700 kr. eller mere til gode.

Fem ud af seks lader pengene stå

»Ud fra de henvendelser, vi har fået fra medlemmerne, vurderer vi, at op mod fem ud af seks vil lade pengene blive stående i LD, efter at de har fået rabatten. Det svarer til, at ca. 17 pct. vælger udbetaling. Det kan blive flere eller færre, men vi er forberedt på at håndtere begge situationer,« siger LD-direktøren.

Hendes bedste råd til medlemmerne er, at de skal vente med at hæve pengene, til de skal bruge dem.

»Noget af det dummeste man kan gøre i øjeblikket, er at hæve pengene og sætte dem ind på bankkontoen. Mange steder skal man jo nærmest betale for at have penge i banken. Og det er næsten lige så likvidt at lade pengene stå hos os, da man til hver en tid kan få dem udbetalt i løbet af 14 dage,« siger hun.

Privatøkonomisk ekspert Hans Peter Christensen, der er direktør i rådgivningsfirmaet Uvildige.dk, advarer også mod, at man hæver pengene, med mindre der er et klart formål med det.

»Hvis man f.eks. har gæld i banken eller andre steder, hvor man betaler en høj rente, kan det være en god ide at bruge LD pengene til at afvikle lånet. Men ikke hvis man har realkreditlån, hvor renten er meget lav,« forklarer han.

Afkast på 8,7 pct. i 2014

Sidste år fik medlemmerne i LD et afkast på 8,7 pct., mens 2015 til dato har budt på et afkast på 5,6 pct.

»Hvis man ikke står og skal bruge pengene og gerne vil have, at de er investeret, vil det for mange være udmærket at lade dem stå i en aldersopsparing hos LD. For de gør det meget fornuftigt og er heller ikke specielt dyre omkostningsmæssigt," siger Hans Peter Christensen.

Skattemæssigt er det også en fordel at have pengene placeret i en aldersopsparing frem for selv at gå ud og investere dem, da man slipper med at betale 15,3 pct. i PAL-skat af afkastet. Hvis man selv går ud og investere pengene i aktier, beskattes afkastet med mellem 27 og 42 pct., forklarer han.

LD forvalter i dag en formue på over 54,5 mia. kr. og har allerede udbetalt over 61 mia. kr. Det hele begyndte med 7,7 mia. kr. i 1980, da LD modtog de indfrosne dyrtidsportioner fra 1977-1979 fra staten.

For en lønmodtager, der var fuldtidsansat i den pågældende periode, blev der indbetalt et beløb på 4.368 kr. til LD. De penge er i dag blevet til 126.700 kr.