300.000 får skattegave i april

Se her, om du er blandt de flere hundrede tusinder danskere, der snart kan høste en skattegevinst på et par tusinde.

800 medlemmer i Lønmodtagernes Dyrtidsfond til møde om skatterabat på deres opsparing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Er du fyldt 60 år og har en opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), kan du se frem til en skatterabat i april. Hvor mange penge der er at hente, afhænger af, hvor stor din opsparing er. Men for de fleste drejer det sig om mindst et par tusinde.

Gaveregnen skyldes, at regeringen i oktober 2014 besluttede, at det særlige tilbud om en skatterabat ved omlægning af kapitalpensioner til aldersopsparinger også skulle gælde for de omkring 730.000 medlemmer i LD.

Dorrit Vanglo, direktør i LD, fortæller, at skatterabatten på 2,5 pct. bliver givet løbende til medlemmerne i takt med, at de fylder 60 år. Det er nemlig skæringsdatoen for, hvornår man kan få udbetalt sin opsparing. Da omkring 300.000 af medlemmerne er over 60 år, kan de få skatterabatten allerede i april. Og det bør langt de fleste benytte sig af, understreger hun.

Kan det virkelig passe?

"Mange af vores medlemmer har spurgt, om det virkelig kan passe, at man kan spare noget. I langt de fleste tilfælde er svaret ja. Den eneste undtagelse er, hvis man har planer om på et senere tidspunkt at flytte pengene over på en ratepension eller livrente. Det kan man ikke, hvis den er blevet omlagt til en aldersopsparing," siger hun.

Fordelen er, at man i stedet for at betale 39,5 pct. i skat på udbetalingstidspunktet slipper med 37 pct. i skat nu.

"Umiddelbart kan det være svært at forstå, at det skulle være en fordel, da der så vil stå et mindre beløb på kontoen. For bliver forrentningen så ikke også mindre? Men afkastet vil procentvist være nøjagtigt det samme. Så man kan lige så godt tage skattegevinsten med," siger Dorrit Vanglo.

I gennemsnit har medlemmerne en opsparing på omkring 90.000 kr. Med skatterabatten stiger det beløb, man kan få udbetalt, fra 54.450 kr. til 56.700 kr. - svarende til 2.250 kr. mere i hånden.

Hver fjerde får ekstra stor gevinst

For omkring en fjerdedel af medlemmerne er der dog endnu flere penge at hente. Det gælder alle, der var i fuldtidsbeskæftigelse i perioden 1977-1979 og dermed har en såkaldt LD-fuldtidskonto med godt 126.700 kr. For dem svarer skatterabatten til knap 3.170 kr.

LD-direktøren understreger, at det ikke er en forudsætning for at få skattegevinsten, at man hæver pengene. Man kan også omlægge opsparingen til en aldersopsparing og lade pengene blive i LD til en god forrentning. Og det er værd at overveje, hvis man ikke står og skal bruge dem. I 2014 fik kunderne eksempelvis et afkast på 8,7 pct.

Få gode råd til, hvad du skal gøre her: