Skatterabat på kapitalpensioner forlænges et år

For at få ekstra penge i statskassen og hindre store underskud, vil regeringen nu forlænge skatterabatten på kapitalpensioner. Også penge hos LD bliver omfatter af rabatten.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pakken fra regeringen indeholder to elementer. For det første indeholder den en forlængelse af mulighederne for at omlægge kapitalpensioner til alderspensioner med en skatterabat på 2,7 pct. i 2015.

For det andet tilbydes alle over 60 år med en pensionsopsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), at opsparingen kan udbetales i 2015 med en skatterabat på 2,5 pct.

Der åbnes samtidig mulighed for, at personer over 60 år kan vælge at betale skatten inkl. skatterabat og lade opsparingen fortsætte i LD. Når pengene udbetales fra LD, vil der ikke skulle betales skat.

Finansminister Bjarne Corydon (S) siger, at de med pakken giver danskere med en kapitalpension eller en opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond muligheden for at opnå en skatterabat.

"Det giver os som samfund en betydelig sikkerhed for at vi ikke – trods fornyet uro om europæisk økonomi - bryder med kravene i EU’s såkaldte Stabilitets- og vækstpagt," siger Bjarne Corydon.

Regeringen regner med, at forlængelsen vil give staten en ekstra indtægt på 15 milliarder kroner i 2015. Dermed undgå Danmark efter alt at dømme at få et underskud, som er større end de tre procent af bruttonationalproduktet (BNP), som EU tilliader, og som i værste fald kunne udløse en henstiling fra EU.

Økonom Tore Stramer fra Nykredit siger, at konsekvensen af tiltaget er, at regeringen meget belejligt får ekstra luft i budgetterne i 2015.

"Regeringen venter i øjeblikket et underskud på tre procent, mens vi på linje med Danmarks Nationalbank, som venter et underskud på 3,2 procent. Set i det lys er tiltaget fornuftigt, da det mindsker risikoen for at Danmark får en ny henstilling fra EU," siger han.

Økonomen peger dog på, at det ikke giver et øget finanspolitisk råderum og mulighed for at bruge en masse ekstra penge ved de aktuelle forhandlinger om næste års finanslov.

Regeringen har således lovet, at de ekstra penge til gå til afvikling af statsgæld. Trods dette, så brugte regeringen én milliard kroner ekstra af  skatteprovenuet fra fremrykningen af skatten på kapitalpensioner i forbindelse med vedtagelsen af VækstplanDK i 2013.

"Det skete på trods af at det ikke var en del af den oprindelige aftale," siger Tore Stramer.