Priskrig på pensioner klemmer dårlige liv ud

Når pensionsselskaberne kæmper om det milliardstore marked for gruppelivsforsikringer, presser de den synlige pris så langt ned, at den giver underskud. Efterfølgende forsøger de at mindske underskuddet ved at slippe for de dårligste og dyreste liv.

Konkret kan diagnoser som stress og kræft samt 20 dages sygdom inden for det seneste år betyde en udelukkelse fra at fortsætte i gruppelivsforsikringen, påpeger flere eksperter. Foto: Morten Stricker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven i at slås med for eksempel stress eller et dårligt knæ risikerer mange danskere at blive klemt ud af deres gruppelivsforsikring. Det kan i nogle tilfælde medføre en tredobling af forsikringspræmien, hvis det over hovedet er muligt forsat at blive forsikret.

Den ubehagelige situation opstår, fordi pensionsselskaberne, der typisk leverer en samlet pakke af en livsforsikring og en pensionsordning til danskere på arbejdsmarkedet, konkurrerer hårdt om at erobre kunderne. Prisen på forsikringen er i modsætning til prisen på at forvalte opsparingen synlig, og derfor sætter de den så langt ned, at den i årevis har været direkte tabsgivende.

Men efterfølgende forsøger nogle selskaber at begrænse underskuddet ved netop at slippe kunder, der har eller har haft en skade, der gør dem uarbejdsdygtige og derfor medfører en forhøjet risiko for at koste selskabet en erstatning. At »vaske« en gruppe af kunder, kaldes det internt i branchen. Og adfærden bekræftes af flere højtstående medarbejdere i pensionssektoren, som dog afviser selv at gøre det.

Men pensionsmæglerne oplever fænomenet og forsøger at undgå det, når en gruppeordning flyttes.

»Det er et voksende problem, at folk bliver klemt ud i forbindelse med udbudsrunder,« bekræfter pensionsrådgiver Jørgen Svendsen.

Han forsøger selv at få alle medarbejdere med, når en pensionsordning går i udbud. Men han oplyser, at det mellem flere selskaber er sædvane, at man kun flytter alle de raske medarbejdere, mens medarbejdere i en uafklaret situation bliver i det gamle selskab til en forhøjet præmie, som dog i mange tilfælde kompenseres af det nye selskab.

Afdelingsdirektør hos forsikringsmægleren AON Jannik Achdam Schütz Andersen bekræfter også problemet og oplyser, at AONs juridiske afdeling ofte er beskæftiget med de efterladtes sager.

»Det er værst, når folk først finder ud af det på bagkant af, at gruppeordningen flyttes. Og det giver utroligt megen støj i en virksomhed, hvis nogen ikke kan komme med i gruppeordningen, fordi flertallet skal have en lavere pris,« siger han.

Diagnoser som kræft, stress eller en skade i bevægeapparatet udløser en stor risiko for at ikke at komme med i en gruppeforsikring, der skal flyttes.