Politikerne klar til nye bilafgifter

En ændring af bilafgifterne kan være på vej. Flere førende politikere er i hvert fald åbne over for at kigge på, om Danmark kan skrue sin beskatning af biler sammen på en bedre måde.

Mange danskere ønsker, at bilafgifterne kommer på niveau med vore nabolande, så for eksempel en Audi kommer inden for rækkevidde for en almindelig lønmodtager. Foto: Armin Weigel/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En omlægning af bilafgifterne, som tager hensyn til miljøet, kan være på vej. Skatteminister Morten Østergaard (R) er i hvert fald åben over for en eller anden ændring af de danske bilafgifter, der er blandt verdens højeste, og som de senere år har ført til et hastigt stigende salg af mikrobiler, som er mindre trafiksikre. Dansk Folkeparti efterlyser ligefrem en »total omlægning« af afgifterne.

»Det er regeringens ambition at gennemføre en provenuneutral omlægning af afgifterne på personbiler. Vi har det ønske, at det skal være mere attraktivt for danskerne at vælge en miljøvenlig og energirigtig bil. Jeg lytter naturligvis gerne til andre relevante hensyn, der bør indgå i overvejelserne,« siger Morten Østergaard.

Han tilføjer, at udviklingen i bilparken, både i Danmark og i andre europæiske lande, de senere år er gået den rigtige vej med en løbende udskiftning til stadig mere miljøvenlige biler.

Skatteministeren kan regne med opbakning fra Dansk Folkeparti til en gennemgribende reform.

»Systemet er uhensigtsmæssigt, og det tager ikke hensyn til, om bilen er sikker, og hvor meget den udleder. Det er ikke smart. Vi venter egentlig bare på et udspil fra regeringen,« siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Partiet er indstillet på en grundlæggende omlægning, så det alene er bilens tekniske data, der bestemmer afgiften. Det er dog vigtigt at tage hensyn til markedet for brugte biler, så familier ikke oplever værdien af deres brugte bil styrtdykke.

»Det kan få voldsomme konsekvenser for en familie, hvis en bil lige pludselig koster mange tusinde kroner mere eller mindre,« siger Dennis Flydtkjær.Han vurderer dog, at sagen er så svær politisk, at der næppe kommer et udspil før valget.Både Konservative og Venstre er også indstillet på en omlægning.

Skatteordfører Brian Mikkelsen fra Det konservative Folkeparti kalder det »et gigantisk problem, at Danmark har en alt for gammel vognpark«.

»Vi arbejder på et udspil til en ny registreringsafgift, så det bliver billigere at købe bil. Det skal finansieres ved, at flere køber dyrere biler, så vi får mere fra moms. Men vi vil også se på, om det skal koste mere at købe nogle mere forurenende biler. De kan få et hak i tuden.«

Også skatteordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre er åben over for en ændring af de danske bilafgifter.

»Jeg er skeptisk over for en stor omlægning. Jeg frygter, at det ender med at gøre det dyrere for rigtig mange danskere at gå ud og købe en ny bil. Men det skal være billigere at købe en almindelig mellemklassebil,« siger han.

Det indebærer eksempelvis, at afgiftsknækket kan hæves, så flere biler slipper med 105 pct. i afgift i stedet for 180 pct. som i dag.

Skatteordfører Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance så derimod gerne en mere vidtgående reform af bilafgifterne.

»Det er ikke specielt dyrt at afskaffe registreringsafgiften. Det kan godt gennemføres, helt uden der skal skæres i den offentlig service. Det giver tilmed ekstra velfærd ude i børnefamilierne, hvis de kan købe en større bil i stedet for en UP!. Det er også velfærd,« siger Ole Birk Olesen.

Han ser en »påfaldende stor forskel« på bilparken i Sverige og Danmark og er ikke i tvivl om, at Sverige gør det rigtige.

»En Volvo er mere sikker end de små biler, der storsælger herhjemme. Hvad der sker med miljøet, hvis afgifterne lægges om, er en speget sag. Men trafiksikkerheden er der ingen tvivl om. Svenskerne kører rundt i sikrere biler end danskerne,« siger Ole Birk Olesen.

Han tilføjer, at der i disse år sker meget nyt på bilfronten, men at udviklingen går uden om Danmark. Teknologien er dyrere, og det gør det svært at få råd til herhjemme.

Frank Aaen fra Enhedslisten efterlyser en grøn omlægning af afgifterne.

»Vi vil gerne have ryddet ud i nogle af de mærkværdigheder, der er i afgifterne i dag. Eksempelvis kan man stadig få fradrag for bilradioen. Det var godt nok på et tidspunkt, men det er det ikke i dag. Grænserne for, hvornår man får fradrag, for hvad en bil kører på literen, er også forældede. Alle bilerne får i dag en rabat. Man skal fjerne en masse fradrag, og i stedet give pengene til den kollektive trafik,« siger Frank Aaen.