Pensionsekspert: Forbrugerne er tvunget til at være mere vågne

Højesteret har med dagens afgørelse om rentegaranti sendt et klart signal til finansforbrugerne: De er nødt til at sætte sig ordentligt ind i alle betingelser for deres pension og forsikringer.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De færreste finansforbrugere læser helt ned i hver eneste side i de dokumenter, der følger med en forsikring eller pensionsordning. Men der er ingen vej uden om, for man kan ikke regne med den markedsføring, som bruges til at indfange forbrugerne.

Det er pensionsekspert og aktuar Jørgen Svendsens konklusion på den dom, som Højesteret netop har afsagt til fordel for SEB Pension. Afgørelsen slår fast, at pensionisten Helge Gøttsche ikke har ret til at få tilskrevet sin pensionsopsparing en årlig mindsterente - men kun ret til en gennemsnitlig forrentning af sin opsparing gennem hele opsparingsperioden.

»Højesteret har set helt bort fra, at selskaberne har lavet markedsføringsmateriale og brugt en ordlyd over for kunderne, hvor man har sagt rentegaranti. Markedsføringsmateriale kan være vildledende, og det betyder, at man som forbruger er nødt til at kigge på forsikringsbetingelserne. Det betyder med andre ord, at kunderne skal bruge tid på at kigge på de lidt støvede forsikringsbetingelser og at de brochurer, man få udleveret, slet ikke er dækkende,« siger Jørgen Svendsen.

Han sammenligner det med en skadeforsikring, hvor kunden i tilfælde af en skade opdager, at der er et gab mellem det, man tror man er dækket af, og det man reelt er dækket af.

Misinformationen om pensionsordningerne opstod ifølge Jørgen Svendsen, fordi pensionsselskaberne begyndte at opleve konkurrence fra banker, der kunne fremvise en konkret konto med en saldo.

»Før konkurrencen fra bankerne opstod, og kunderne begyndte at kræve at se en konto, da viste man kun ydelser på pensioner ligesom med tjenestemandspensioner og folkepension. Og det er det, vi nu er tilbage ved,« siger Jørgen Svendsen.

Han vurderer, at Højesteret nu har sat et endeligt punktum for sager om rentegaranti, og han mener ikke, at pensionskunder med rentegarantier bør føle sig snydt.

»De behøver ikke at føle sig snydt. De har fået et meget lukrativt produkt, og det havde ikke været fair, hvis andre kunder skulle betale mere til dem. Det ville også gå mere ud over selskabernes investeringsstrategier, der skulle have været endnu mere forsigtige,« siger Jørgen Svendsen.

Men til forbrugerne er der med dommen efter hans vurdering sendt et kraftigt signal om at få læst alle de

»kedelige« forsikringsbetingelser igennem for at vurdere, om man har købt det produkt, man egentlig ønskede sig.

»Det er jo ofte tre-fire sider, der ikke er for lægfolk, der er afgørende. Men man kan altså ikke ikke støtte ret på, at man har brugt nogle reklamevendiger i en salgssituation,« siger Jørgen Svendsen.