Nye flekslån for milliarder

Stort set alle boligejere vælger flekslån for tiden, og de færreste betaler afdrag på gælden.

Der er mange penge at spare på at omlægge fra fast rente til flekslån for tiden - men familiens økonomi udsættes også for en større risiko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tendensen fortsætter: Ni ud af ti boligejere, som optog eller omlagde lån i andet kvartal, spiller på renterouletten og valgte derfor et lån med rentetilpasning.

Det er nemlig langt det billigste for tiden, fordi de lange renter ikke er faldet nær så meget som de korte de seneste otte-ni måneder: Et afdragsfrit flekslån på én million kroner med refinansiering om halvandet år kan lige nu optages til 1.675 kroner om måneden før skat, oplyser Realkredit Danmark. Det er historisk billigt. Med afdrag koster det samme lån omkring 3.600 kroner om måneden, mens et fastforrentet lån på fem procent med afdrag hver måned løber op i ca. 4.500 kroner.

Afdragsfrihed hitter stadig

I andet kvartal var nettonyudlånet på 32 milliarder kroner, mens det samlede nyudlån inklusive omlægninger udgjorde 142 milliarder kroner. Heraf udgør nye flekslån langt størsteparten, og det bringer den samlede andel af flekslån op på 36 procent mod 24 procent for et år siden. Det samlede udlån for hele realkreditsektoren er på 2.254 milliarder kroner, hvoraf de 800 milliarder kroner nu er rene flekslån.

46 procent af lånerne holder fast i fastforrentede lån, mens 18 procent endnu har variable lån med en eller anden form for renteloft.

De afdragsfrie lån udgør knap halvdelen af den samlede låneportefølje, og det er især blandt rentetilpasningslånene, at de fleste vælger afdragsfrihed.

Stor fristelse - større risiko

Risikoen for, at mange boligejere kommer i problemer på samme tid, hvis renten stiger voldsomt, øges altså i takt med, at flere boligejere vælger variabelt forrentede lån - og afdragsfrihed.

Kombinationen betyder nemlig, at man kan komme i knibe med at betale ydelsen på lånet, og da man ikke har afdraget på gælden, vil et salg efter de senere års prisfald som oftest medføre et betydeligt formuetab.

Omvendt er det ekstremt fristende at slippe af med omtrent halvdelen af den månedlige udgift til boligen, så længe den korte rente er så meget lavere end den lange.