Boligboblen er (nok) næsten tom

Op til 50 procent - så meget er boligpriserne faldet i nogle områder. Dermed er den varme luft stort set fordampet. Nu vil andre faktorer presse prisen ned, venter eksperter.

Særligt i Nordsjælland har boligejerne måttet se friværdi og formue forsvinde med kollapset på boligmarkedet. Nogle steder er priserne næsten halveret på godt to år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har ikke set bunden endnu. Så kort kan bankøkonomernes forventninger til boligpriserne udtrykkes.

Prisen på parcel- og rækkehuse er faldet med 2,8 procent på landsplan fra første til andet kvartal i år. Det tilsvarende fald for ejerlejligheder er på 1,9 procent. Nedgangen betyder, at et typisk dansk parcelhus nu er faldet med godt 11 procent over det seneste år, og de største prisfald er sket i Nordsjælland, hvor der er klippet hele 23 procent af priserne på bare et år.

I nogle områder nærmer prisfaldet sig 50 procent. Sammenligner man huspriserne nu med priserne, da de toppede for godt to år siden, så er et hus på 140 kvadratmeter faldet 46 procent i Rungsted, 45 procent i Espergærde og 41 procent i Humlebæk samt Hørsholm, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Ejendomsmæglerkæden Home meddelte godt nok, at nu vender det. Priserne vil holde op med at falde inden årets udgang, skriver kommunikationschef Niels H. Carstensen i en kommentar til tallene.

Danske Bank, som ejer Home, forventer fortsat et fald i boligpriserne på fire procent næste år - men Niels H. Carstensen har en forklaring på den tilsyneladende forskel: Danske Bank sammenligner gennemsnittet for hele 2009 med forventningerne til hele 2010. Men når vi kommer frem til december, vil priserne være langt under gennemsnittet for i år, og dermed er der ifølge Home kun en halv procent ned til det, som Danske Bank forventer, at priserne skal falde med i gennemsnit for hele næste år.

Flere ledige presser priserne

Bankøkonomerne tror da også på, at den største del af priskorrektionen allerede har fundet sted, men nu begynder den stigende arbejdsløshed at spille en større rolle for prisdannelsen.

»Prisfaldene omkring København er ikke slut endnu, men vi vil begynde at se mere fundamentale faktorer som ledighed spille en større rolle i prisudviklingen. Og i og med at ledigheden er steget mest i Jylland, så vil vi også se boligpriserne falde markant der fremover,« siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, til Børsen.

Ledigheden er steget med over 60.000 personer på et år og har netop rundet 100.000 mennesker. Den danske arbejdsløshed er med sine 3,8 procent af arbejdsstyrken fortsat forholdvis lav, når man sammenligner med landene omkring os, men den ventes til gengæld at være næsten fordoblet ved udgangen af 2010. Desuden skal man indregne, at priserne er faldet, mens renten har været meget lav. Stiger renten igen, kan det då ud over boligpriserne.

Jacob Graven vurderer, at huspriserne skal falde yderligere fem procent i år. Men prisfaldet bliver størst vest for Storebælt og uden for de store byer, vurderer Sydbank.

Markedet skal hvile sig

Hos Handelsbanken forudser økonom Rasmus Gudum-Sessingø, at huspriserne falder med 15 procent i år og fem procent til næste år. Han vurderer over for Berlingske Business, at de rigtigt store prisfald på huse er fortid, men venter, at der går »lang tid endnu«, før markedet vender.

Prisboblen på ejendomsmarkedet er dermed så godt som tømt for luft - nu bliver det ledigheden og renten, der bliver altafgørende for udviklingen.

»Sandsynligvis skal boligmarkedet hvile i nogle år. Priserne er kun faldet i et par år efter at være steget uafbrudt i næsten 15 år. Det dårlige humør, der nu hersker, bliver forstærket af massefyringer, som er den rene gift for boligmarkedet,« siger den uafhængige økonomiske rådgiver Rune Wagenitz Sørensen til Berlingske Business.

LÆS MERE