Ny frist for at ændre boliglånet

Mange flere boligejere med flekslån betyder kortere frist for at komme med på vognen. Til gengæld kan det blive lidt billigere at optage lån.

Presset på auktionerne over obligationerne bag rentetilpasningslån er så stort, at de nu spredes ud over en længere periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boliglån med variabel rente for hele 650 milliarder kroner ventes at blive refinansieret til efteråret. Den lave rente på flekslån har nemlig medført en bølge af omlægninger fra fast rente til lån med kort løbetid, så ni ud af ti nye lån for tiden er lån med variabel rente.

Det kan imidlertid medføre lidt af en flaskehals, når de mange obligationer skal afsættes til investorerne på de såkaldte flekslånsauktioner.

Realkreditten har tidligere vurderet, at lånene kan blive 0,1 til 0,15 procent billigere, hvis man opnår en bedre prissætning af obligationerne ved at gøre handelsvinduet lidt længere. Det svarer til mellem 1.000 og 1.500 kroner om året før skat for et lån på én million kroner.

Husk at give besked

De største auktioner ligger traditionelt i december, men blandt andet på opfordring af Danmarks Nationalbank spredes salget nu ud over en længere periode. Realkrediet Danmark (RD) meddeler nu, at man vil afholde auktioner både i november og december "for at sprede risikoen forbundet med refinansieringen og for at sikre den højst mulige salgskurs og dermed lavest mulige rente."

RD oplyser samtidigt, at opsigelse til kurs pari af refinansieringsbeløb, skift af rentetilpasningsprofil eller tegning af fastkursaftale skal være meddelt Danske Bank eller Realkredit Danmark senest 31. oktober 2009 mod hidtil senest ved udgangen af november. Kunderne får også et brev om de nye frister.

Realkredit Danmark forventer, at interessen for flekslån gør auktionerne i hele branchen 285 milliarder kroner større end sidste år. Det svarer til en stigning på knap 80 procent.

Mindsker også "systemisk risiko"

Ændringen af tidspunktet for auktioner med obligationerne bag de variabelt forrentede lån skal også nedsætte risikoen for, at en meget stor del af Danmarks boligejere kommer i knibe på samme tid. Hvis de finansielle markeder går bersærk, så renterne pludselig presses i vejret, kan det betyde økonomisk ruin for boligejere med rentetilpasningslån.

Det var tæt på at ske sidste efterår, da de danske fleksrenter steg kraftigt i oktober, og mange boligejere frygtede at ende med en meget høj husleje. Efter regeringens indgreb for at lette pensionsselskabers adgang til at eje realkreditobligationer faldt markedet lidt til ro, og renten på etårige tilpasningslån blev fastlagt til godt 5,2 procent.

En markant rentestigning kan medføre store økonomiske vanskeligheder for boligejerne, hvoraf omkring 60 procent nu har finansieret sig med en eller anden form for variabelt forrentede lån. Hvis rigtigt mange boligejere kommer i vanskeligheder på samme tid, får det store konsekvenser for hele landets økonomi - hele systemet risikerer at bryde sammen: Det er det, Nationalbanken kalder "den systemiske risiko".

Den korte rente er siden faldet støt. F1-lån kan lige nu optages til under to procent i rente.