Flekslån kan blive lidt billigere

Realkreditten er ved at forberede et tiltag, der i bedste fald kan gør det lidt billigere at optage lån med variable renter.

Ved at sprede flekslånsauktionerne ud over hele året, kan det gøre handlen smidigere og dermed lidt billigere for låntagerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Fleks- og rentetilpasningslån kan frem over blive en lille smule billigere. Realkreditten arbejder i hvert fald på at sprede refinansieringen af denne låneform ud over hele året, så den ikke klumpes sammen i december.

Det kan muligvis give en lidt lavere rente på lån med variable renter, vurderer seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit.

»De senere år har vi set, at renten er steget med 0,1 til 0,15 procentpoint i december, fordi der her har været et meget stort udbud af obligationer, som skulle sælges på ganske få dage. Denne ekstra rente, som følges af dette, vil sandsynligvis forsvinde,« siger han.

Sker det, kan det blive mellem 1.000 og 1.500 kroner billigere om året før skat at låne én million kroner. Det svarer til mellem 55 og 85 kroner om måneden efter skat og er dermed ikke det store - men dog bedre end ingenting.

Risikoen spredes

Det bliver dog kun nye lån, der optages efter midten af 2010, som omfattes af de regler for, hvornår lånene skal forsynes med en ny rente.

Boligejere, som allerede i dag har et fleks- eller rentetilpasningslån, skal således betale 1.400 kroner i tinglysning til staten, hvis de vil flytte tidspunkt for refinansieringen væk fra december. 

Præcist hvordan den rullende refinansiering skal finde sted er ikke fastlagt endnu. Men Mikkel Høegh siger, at der formentlig bliver tale om fire årlige auktioner, sådan som Nykredit allerede har i dag.

Det er Danmarks Nationalbank, der har anbefalet, at den såkaldte refinansiering af fleks- og rentetilpasningslån, hvor disse lån får nye renter, spredes ud over en længere periode for dermed at mindske den »systemiske risiko,« som de skriver. Med en systemisk risiko mener Danmarks Nationalbank, at et meget stort antal boligejere på samme tid risikerer at løbe ind i problemer, hvis hele refinansieringen finder sted på et uheldigt tidspunkt, hvor renten er meget høj, eller obligationerne ikke kan afsættes af anden grund.

Den risiko bliver mindre, hvis refinansieringen spredes ud over hele året. Til gengæld vokser risikoen for, at nogle rammer en uheldig periode. Men det vil i givet fald så være en mindre gruppe, som rammes.

Uheldigt tidspunkt sidste år

Ved at sprede rentetilpasningen kommer der også flere serier af obligationer. Det øger risikoen for, at der kommer meget tynde serier, som det kan være svært at komme ud af, hvis lånet skal indfries før tid.

»Men de senere år har der været så store udstedelser af fleks- og rentetilpasningslån, at risikoen for tynde serier er blevet mindre,« siger Mikkel Høegh.

Sidste års december-auktion vakte særlig stor bekymring. Her skulle obligationer for historisk høje 365 milliarder kroner fordelt på 180.000 boligejere forsynes med en ny rente. Det skete midt under finanskrisen og skabte frygt for, at obligationerne slet ikke kunne sælges, og boligejerne derfor kunne se frem til tårnhøje renter. Men takket være blandt andet regeringens redningspakke til pensionssektoren gik det ikke helt så galt.

Renten blev dog en del højere end sidste år og er siden faldet betydeligt. Boligejerne kunne derfor have sparet en del ved at fastsat renten på et andet tidspunkt. Den korte rente herhjemme er stort set halveret siden nytår, så den nu er nede omkring 2,5 procent.