Høvl af på boliggælden med »nyt« flekslån

Få danskere vælger flekslån med variabel løbetid frem for variabel ydelse. Men den store forskel på de korte og lange renter i øjeblikket vil få flere til at hoppe over i lånet.

Et flekslån med variabel løbetid medfører store afdrag, når renten er lav, og en længere løbere tid, når renten er høj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ni ud af ti danskere vælger flekslån i øjeblikket, når de skal finansiere deres nye hjem. En af årsagerne er ifølge flere økonomer, at renteforskellen og dermed ydelsen mellem flekslån og fastforrentede lån er historisk stor.

Et enkelt realkreditinstitut har et produkt stående på hylden, som kan være interessant for de låntagere, som ikke kan sove om natten på grund af frygten for rentestigninger, men som alligevel ønsker at få gavn af den lave rente.

Lånet hedder FlexLån med variabel løbetid, og som navnet indikerer, er det løbetiden, som varierer og ikke den månedlige ydelse.

»Ydelsen ligger i princippet fast. I stedet er det lånets løbetid, der ændres, når renten går op eller ned,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Elisabeth Toftmann Asmussen.

Den aktuelle forskel på de korte og lange renter betyder, at et lån bliver afviklet på 18,5 år, hvis der betales den samme månedlige ydelse som på et fastforrentet 30-årigt 5 procents lån, og renten forbliver lav.

Det er kun, hvis renten på flexlån stiger markant – fra det nuværende niveau på 2,5 procent til syv procent – at låntagerne må op med flere penge om måneden i afdrag. For løbetiden må ikke overstige 30 år.

Hurtigere afdrag

Privatøkonomisk rådgiver og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg, Kim Valentin, har flere gange anbefalet produktet til sine kunder:

»Lånet er især godt for de folk, som har en tendens til at bruge de penge, man sparer på at have et variabelt forrentet lån i stedet for at spare dem op. Dette lån tvinger folk til at afdrage hurtigere på lånet,« siger Kim Valentin.

Han afviser, at produktet kan betegnes som mere sikkert:

»Risikoen er som udgangspunkt den samme som på et almindelige flekslån. Men eftersom løbetiden er kortere, og gælden afdrages hurtigere, falder risikoen tilsvarende hurtigere,« siger Kim Valentin.

Realkredit Danmark er det eneste realkreditinstitut, som sælger produktet i Danmark.

Selv om det ikke har fundet vej til mange danskere endnu, regner Realkredit Danmark med, at det kun er et spørgsmål om tid, før kunderne står i kø for at få et lån, som giver større vished om ydelsen samtidig med, at den lave korte rente udnyttes til at afdrage hurtigere på lånet.